BAHATOM VOZAČU ČETIRI GODINE: Skandalozna "nagodba" banjalučkog tužilaštva sa Dragoljićem (23)

O. MATAVULj

02. 12. 2021. u 07:00

NEDELjKO Dragoljić (23) iz Banjaluke sklopio je sporazum o priznanju krivice kojim je predviđeno da se osudi na četiri godine zatvora jer je izazvao saobraćajnu nesreće u kojoj je poginula majka troje dece Branka Obradović (45).

Zapaljeni "golf", Foto Vatrogasna brigada Banjaluka

Prema optužnici, Dragoljić je 12. septembra pijan, bez položenog vozačkog ispita, na pešačkom prelazu u naselju Vrbanja "golfom 3" pregazio Obradovićevu. Zatim je pobegao s mesta nesreće i zapalio automobil kako bi prikrio tragove. Od posledica višestrukih povreda nesrećna žena je preminula 23. septembra u UKC RS.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka sporazum je sklopilo sa Dragoljićevim braniocem Željkom Višićem. Nagodbu, sa skandalozno malom kaznom, prihvatio je i Okružni sud u Banjaluci koji je izricanje presude zakazao za danas.

Optužnicom Dragoljiću su na teret stavljena tri krivična dela i to ugrožavanje javnog saobraćaja, nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Za prvo delo Dragoljić je sporazumom "nagrađen" sa tri godine zatvora, i po šest meseci za druga dva dela.

U optužnici se navodi da je Dragoljić iz pravca Čelinca vozio prema Banjaluci kada je naišao na pešački prelaz. Vozio je bez položenog vozačkog ispita i bio pod dejstvom alkohola, jer mu je u krvi izmereno 0,86 promila. Vozio je i nedozvoljenom brzinom od 56,4 kilometara na sat gde je ograničenje 40.

- Optuženi nije prilagodio brzinu kretanja. S obzirom da je pešaka uočio na 19,3 metra imao je mogućnost da zaustavi vozilo da je vozio brzinom manjom ili jednakom od 39,1 km/h - navodi se u optužnici.

Nakon udara u Obradovićevu optuženi je pobegao prema poslovnoj zoni "Incel" gde je vozilo zapalio, kako bi prikrio tragove. Prethodno je s vozila skinuo registarske oznake.

Policija ga je identifikovala pomoću nadzornih kamera, nakon čega je uhapšen.

Tužilaštvo je i tada bilo darežljivo prema tom bahatom vozaču, jer su ga isti dan pustili na slobodu. Pritvor mu je predložen i određen tek nakon 13 dana, odnosno kada je Obradovićeva preminula u UKC Srpske.

Inače, za osnovno delo koje je Dragoljiću stavljeno na teret zaprećena je kazna od dve do 12 godina zatvora.

ZAŠTO POSTOJE KAZNE?

PRAVOSUĐE Srpske nijednom vozaču, ma koliko bahat bio i kako teške posledice izazvao, nikada nije izreklo maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Najveća izrečena kazna je sedam godina zatvora vozaču koji je pijan i drogiran u sudaru, izazvao smrt dve osobe, vozeći čak 88 kilometara na sat pored ograničenih 40.

ZAŠTITNI FOND

U SPORAZUMU o priznanju krivice nije dogovoren iznos kojim će Nedeljko Dragoljić obeštetiti ožalošćenu porodicu stradale Branke Obradović. Kako saznajemo, porodica će štetu naplaćivati preko Zaštitnog fonda RS, budući da optuženi uopšte nije imao položen vozački ispit.

Pogledajte više