MENJALI VREĆE SA "GLASOVIMA": Potvrđena optužnica za muljaže na referendumu za opoziv načelnika Miličevića

O. MATAVULj

01. 12. 2021. u 07:13

OKRUŽNO javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv devetoro Teslićana zbog izbornih prevara tokom održavanja referenduma za opoziv načelnika te opštine Milana Miličevića (SDS) 3. marta 2019. godine.

Foto "Novosti"

Optuženi su Nikolina Ristić (32) i Sretko Kitić (39), predsednica i član Komisije za sprovođenje postupka opoziva, Milorad Gotovac (58), predsednik glasačkog odbora u Očaušu, i Srđan Danilović (36), Darko Jovetić (40), Čedo Lazić (55), Alen Seferović (28), Božo Ignjić (57) i Savo Đukić (35). Petoro se tereti za sprečavanja održavanja izbora i glasanja, isti broj je optužen za izbornu prevaru i jedno za pokušaj izborne prevare.

U optužnici, koju je potvrdio Osnovni sud u Tesliću, opisane su muljaže s rezultatima glasanja na biračkim mestima Očauš, Vlajići, Donji Buletić i Rudnik. Kitić se tereti da je zabranio S. S. (posmatrač SDS) i L. R. (član biračkog odbora) da fotografišu primerak rezultata glasanja, niti ga im je uručio čime je sprečio objavljivanje rezultata glasanja.

Lazić i Gotovac su zamenili vreću sa glasačkim materijalom sa biračkog mesta u Očaušu, čime su falsifikovali rezultate...

Ristićeva se tereti da je naredila da se posmatračima SDS ne dozvoli fotografisanje zapisnika o prebrojavanju glasova iz Vlajića, što je u delo sproveo Danilović. Vreću sa spakovanim materijalom u prostorije Komisije dovezli su Seferović i Danilović, takođe zamenivši vreću s glasačkim materijalom.

Ignjić je optužen da je u Donjem Buletiću, gde je bio pomagač za dve starije osobe, u glasačku kutiju ubacio bunt od više presavijenih listića, čime je falsifikovao rezultate glasanja. Dozvoljeno mu je da pristupi glasačkom mestu, iako je Ignjić i pre toga pomagao svojoj majci u glasanju, a po zakonu može da pomaže isključivo jednom biraču. Na zahtev SDS glasanje je zbog toga prekinuto i na glasačko mesto je stigla policija, a zatim je Kitić naredio da se glasanje nastavi.

Prilikom prebrojavanja glasova u kutiji zatečen bunt sa presavijenim listićima. Posmatrač SDS tada je zahtevao da se pozove policija, što nije učinjeno, a kada je izašao iz prostorije da ih sam pozove, zaključali su mu vrata i onemogućili ga da prisustvuje brojanju.

"VIDIŠ DA JE MOGUĆE"

PRILIKOM odbrojavanja glasova u Donjem Buletiću svi posmatrači su tražili da se izdvoje i ne broje listići koji su bili presavijeni u tri bunta (zaokruženi za opoziv načelnika). To nije dozvolio predsednik biračkog odbora Darko Jovetić. Na pitanje K. S. da li je moguće da se listići sami tako poslažu Jovetić je uz osmeh odgovorio: "Vidiš da je moguće".

Pogledajte više