POLITIČARI BI DA IZBEGNU NARKO-TEST NA DROGU! Inicijativu poslanika Vukanovića o proveri na narkotike zaobilaze funkcioneri

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 12. 2021. u 08:12

NAKON što je nedavno u Banjaluci uhapšen Marko Šukalo, savetnik Milorada Dodika u SNSD, i pomoćnik generalnog sekretara Vlade RS i tom prilikom kod njega pronađena droga, poslanik Nebojša Vukanović je pokrenuo inicijativu da se svi političari Srpske testiraju na drogu i dokažu da nemaju veze sa uzimanjem narkotika.

Foto: Novosti

Vukanović se prvi i testirao, pa zatim predsedenik PDP, Branislav Borenović i članovi Kluba poslanika SPS, na čelu sa predsednikom stranke Goranom Selakom. Svi su bili negativni i pokazali su javno testove. Pozvali su i ostale političare od poslanika do članova Vlade i sve javne funkcionere da se testiraju, ako nemaju šta da kriju.

Ipak, zasada o testiranju ne želi ni da čuju u strankama vladajuće koalicije koju čine SNSD-SP-DEMOS-US-NDP.

- Ne želimo da ulazimo u ovi jeftinu igru sa opozicijom i da se počnemo prepucavati oko testiranja na drogu. Evo ni svi opozicionari se nisu testirali i mnogi izbegavaju. Da li to oni nešto kriju - upitali su iz vladajuće koalicije.

Nebojša Vukanović, Foto Novosti

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da je politička scena u Srpskoj odavno postala rijaliti, i to kako u politikama koje se sprovode i predlažu građanima, tako i u ponašanju samih političara.

- Vrednosni sistem je sa druge strane pao na jako niske grane i dopuštena su i društveno prihvatljiva ponašanja koja u normalnom društvu ne bi smela da budu društveno prihvatljiva. Upravo je to slučaj i sa korišćenjem droga od strane političara - objašnjava Antić.

On ističe da se političari ponašaju kao da su rijaliti zvezde i na taj način šalju vrlo loš primer, pre svega, mladima kako bi trebalo da se ponašaju.

- Potpuno sam uveren da bi kod velikog procenta političara našli prisustvo određenih droga u telu ukoliko bi pristali na testiranje. Upravo iz tog razloga i izbegavaju da se testiraju. Problem je što se politička "elita" odnarodila i ponaša se bahato. Dobrim delom je krivica i na samom narodu koji toleriše ovakvo ponašanje - istakao je Vukanović.

Savo Vulić, poslanik SPS, izjavio je da su se testirali, pre svega, da izraze stav, po kojem je nedopustivo da narodni poslanici, funkcioneri u javnoj upravi i vršioci vlasti konzumiraju narkotike ili da pod uticajem narkotika donose odluke koje se tiču građana Republike Srpske.

- Nažalost, činjenice nam govore da je testiranje zaista potrebno i neophodno i zato još jednom pozivamo sve kolege, Vladu Srpske, rukovodioce u javnom sektoru i sve vršioce odgovornih funkcija da se takođe testiraju i objave rezultate - poručio je poslanik SPS Savo Vulić.

OSTAVKA I POVLAČENjE SA FUNKCIJA

POSLANIK Nebojša Vukanović izjavio je da svako onaj koji bude pozitivan na prisustvo bilo kog narkotika, mora da podnese ostavku i povuče se sa svih funkcija. Kaže da će za onog ko odbije da se testira i javno objavi rezultate smatrati da je latentni narkoman, jer ne vidi drugi razlog zbog kojeg bi nekog ko je "čist" i ne uživa droge odbio testiranje.

Pogledajte više