SUD BIH: Policajci oslobođeni optužbi za istrebljenje Bošnjaka

O.M. 29. 11. 2021. u 11:02

SUD BiH izrekao je oslobađajuću presudu Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću po optužnici za krivično delo genocida u julu 1995. godine u Srebrenici, javlja BIRN.

Sud BiH

Optužnicom nekadašnjim policijskim službenicima na teret se stavljalo da su pomogli i podržali delimično istrebljenje bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne u periodu od 12. do 19. jula 1995. godine.

U presudi se navodi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo optužnicu, ni prisustvo namere optuženih za istrebljenje Bošnjaka.

- Prisustvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu - rekla je predsedavajuća sudskog veća Minka Kreho.

Josipović je optužen u svojstvu načelnika Stanice javne bezbednosti Bratunac i člana Štaba policijskih snaga CJB Zvornik, smeštenog u SJB Bratunac. Tešić je bio zamenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik CJB Zvornik, Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić kao bivši komandir Prve čete PJP-a.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je 2. oktobra 2014. godine. Suđenje je počelo 2. aprila 2015. godine i trajalo je više od šest godina. Prema presudi troškovi postupka padaju na teret budžeta BiH. Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba.

Pogledajte više