MINISTAR OŠTETIO BiH ZA 9,7 MILIONA KM?! Podignuta optužnica protiv Selma Cikotića zbog nezakonite prodaje naoružanja

O. MATAVULj

27. 11. 2021. u 06:08

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv Selma Cikotića (57), aktuelnog ministra bezbednosti BiH, zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je budžet BiH oštećen za 9,7 miliona maraka, a drugima pribavljena višemilionska korist.

Selmo Cikotić / Foto Avaz

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da se optužnica odnosi na period od 2009. do 2011. godine, kada je Cikotić obavljao dužnost ministra odbrane BiH.

- Optuženi se tereti da je zloupotrebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način i na štetu resornog ministarstva pogodovao kupcu prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarelog oružja, municije i vojne opreme - rekao je Grubešić.

U optužnici, koja je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se da je Cikotić potpuno nezakonito, zaobilazeći zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamenika i Predsedništva BiH pravio izmene ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije. Time je preduzeću Scout d.o.o. Zagreb iz Hrvatske umesto zastarelog naoružanja i municije, predviđenog za otpis i prodaju radi smanjenja troškova, izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu.

- Na taj način je, prema optužnici, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, dok je drugima pribavio višemilionsku imovinsku korist - istakao je Grubešić.

Kako saznajemo, Cikotić je doneo dve odluke i zaključio četiri aneksa na ugovore o prodaji koji su zaključeni 2003. i 2004. između entitetskih ministarstava odbrane i hrvatskog preduzeća. Time je, kako se navodi u optužnici, kao službena osoba iskoristio svoj položaj i prouzrokovao štetu BiH čime je počinio produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

- Krivicu optuženog Tužilaštvo BiH će dokazivati saslušanjem većeg broja svedoka i stručnih veštaka, kao i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza - istakao je Grubešić.

BEZBEDNOSNE PROVERE

PROTIV Selma Cikotića Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu u aferi "Bezbednosne provere", koja se odnosila na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rešavanje postupaka bezbednosnih provera za policijske i državne službenike. Zajedno s Cikotićem optuženi je direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije Osman Mehmedagić Osmica i Muriz Druškić. Međutim, Sud BiH je optužnicu u celosti odbio kao neosnovanu.

Pogledajte više