PLANSKI UNIŠTAVAN DEJTONSKI SPORAZUM: Nije dobio šansu za zaživi, Srbi i Hrvati nisu gosti u BiH

Novosti online 22. 11. 2021. u 22:46

PROFESOR ustavnog prava Siniša Karan tvrdi da je Dejtonski sporazum u posljednjih 26 godina urušavan i planski uništavan.

Foto: Novosti arhiva

- I to od strane onog dela međunarodne zajednice koja ga je morala čuvati. Možemo reći da Dejtonski sporazum nije dobio ni šansu da zaživi. A posebno je taj deo međunarodne zajednice kroz PIK izostavio oficijalni deo Dejtona, posebno Aneks 4 kao najvažniji - istakao je Karan.

Karan je istakao da najveća vrednost koju je Srpska sačuvala u ovih 26 godina jesu njene institucije.

- To vidimo i ovih dana. Srpska se brani i deluje institucionalno. I to je vrlo važno - naglasio je Karan gostujući u emisiji Drugi ugao.

Profesor na Pravnom fakultetu Istočno Sarajevo Radomir Lukić rekao je da problem predstavljju politički zahtevi muslimana.

- Oni žele da sebe predstave kao državotvorni narod, a Srbe i Hrvate kao goste u BiH. Iako mi ovde živimo vekovma. Njihov dalekosežni cilj da se BiH uspostavi kao zemlja bez eniteta - dodao je Lukić.

Lukić ističe da je za rješenje svih problema u BiH potreban dijalog.

- Čudi me da su zemlje sa Zapada slepe na sve ovo, ali se neke stvari menjaju. Postoje i kritike iz tog dela sveta na "Inckov zakon" - kaže Lukić.

Naglasio je da se Dejtonski sporazum može očuvati samo ako se vrate nadležnosti entitetima.

Politikolog Branimir Galić istakao ja da su Hrvati u BiH izigrani kada se potpisivao Dejtonski sporazum.

- Hrvati više ne žele živeti u ovakvoj BiH i to je temljeni problem. I Hrvati žele da se poštuje slovo i duh Dejtona, ali je Dejton grubo promenjen - istakao je Galić.

(RTRS)

Pogledajte više