PROTIV NIKLA I RUDNIKA: Negodovanje meštana zbog geoloških istraživanja na području Doboja i Petrova

Lj. ĐURIĆ

22. 11. 2021. u 07:13

GEOLOŠKA istraživanja, koja po odobrenju Ministarstva energetike i rudarstva RS na planini Ozren kod Doboja i Petrova izvodi kompanija "Lykos Balkans metala", australijskog biznismena poreklom sa tih prostora Miloša Bošnjakovića, nisu naišla na dobrodošlicu kod većeg dela meštana na tom području.

Ugroženo izvorište vode Prenja na Ozrenu / Foto Lj. Đ.

Ozrenci ne žele da se ovaj prirodni dragulj ekološki uništi, jer potencijalni investitor planira da po završetku trogodišnjeg istraživanja otvori i rudnik, a i dosadašnje aktivnosti im već nanose štetu.

- Na bazi istorijske građe iz Geološkog zavoda u Zvorniku očekujemo bakar, cink i olovo. Vrlo često te bazične metale prate i plemeniti metali, sad je samo pitanje da se geološkim istraživanjima utvrdi njihova količina, ima li tu ekonomije da se ide u sledeću fazu investicija - izjavio je Bošnjaković na sastanku sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jeriniće, od koga očekuje podršku za dobijanje koncesije i na tom području.

Početna podrška nije izostala, pa je Jerinić izrazio očekivanja da bi to moglo doneti korist i toj lokalnoj zajednici.

- Istraživanje se proširuje na 50 kvadratnih kilometara, odnosno kompletno područje Ozrena biće obuhvaćeno tim ispitivanjem - rekao je Jerinić.

Istraživanja su pokazala da na površini ima bakra, a prema ranijim dokumentima na Ozrenu ima i drugih ruda i metala, što je dokumentovao i Geološki Zavod RS.

Na najave Bošnjakovića da uskoro počinju i bušenja na četiri planirane bušotine, za što su pripremljene i platforme i izgrađeni pristupni putevi, pobunili su se meštani. Posebno Sočkovca, koji je u dokumentima obeležen kao područje sa velikim nalazištima nikla.

- Nećemo dozvoliti da nam uništavaju puteve teškom mehanizacijom, brinemo za vodosnabdevanje, jer će bušenje promeniti tok podzemnih voda i izvora. Već su nam uništena imanja, seku nam šumu bez pitanja i prete kada se usprotivimo - kaže Slobodan Popović iz Sočkovca.

PROŠIRENjE RADOVA

NAČELNIK Petrova, Ozren Petković, kaže da su obavili konsultacije sa resornim ministarstvom, ali da će se o proširenju radova, izjasniti Skupština opštine.

- Znam da su kopali po površini, a saznao sam da su sada dogovorili i neka bušenja, a kako su nam stručnjaci objasnili da ima na tom području i vodoizvorišta bićemo obazrivi - kaže Petković.

Pogledajte više