SRBI OSTALI BEZ FOTELJA: Vladajuća koalicija u Mostaru HDZ i SDA prigrabila sva rukovodeća mesta u gradu

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 11. 2021. u 07:13

SRBI u Mostaru prilikom raspodele rukovodećih mesta u gradskim preduzećima nisu dobili nijednu direktorsku poziciju. HDZ BiH i SDA podelili su međusobno 31 direktorsku fotelju, dok Srbima nije pripalo čak nijedno mesto izvršnog direktora u Vodovodu, Komunalnom, Centru za socijalni rad, Parkingu, Tržnici...

Foto D. Curać

Pored direktorskih fotelja, za Srbe su upitna i mesta u nadzornim odborima gde HDZ i SDA guraju svoj kadar. Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić (HDZ BiH), objašnjavajući zašto Srbi nisu dobili nijedno direktorsko mesto, izjavio je na poslednjoj sednici Gradskog veća da prilikom imenovanja nije gledao nacionalnost i stranačku pripadnost kandidata!

Iako su Srbi u Mostaru na izborima pre godinu dana po prvi puta izabrali autohtonog predstavnika Velibora Milivojevića, člana SNSD, i prekinuli praksu da srpske većnike biraju HDZ BiH i SDA, ipak položaj Srba se ne popravlja.

Sagovornici "Novosti" kažu da je i raspodela sredstava gradskog budžeta od 91 miliona KM, a gde je srpskoj zajednici pripalo 200.000 maraka, dokaz kakvu budućnost Srbima žele komšije Hrvati i Bošnjaci.

- Srbi su ponovo izigrani pri raspodeli direktorskih mesta, a dobilo smo i mrvice iz gradskog budžeta. Nastavljena je praksa kao i do sada, a to je da su Srbi na margini u Mostaru. Očigledno nam treba jači nastup u Gradskom veću i očekujemo od Milivojevića da potegne vitalni nacionalni interes i tako blokira sve ono što je protiv Srba - kaže Dušan Golo, predsednik Koordinacije Srba u Mostaru.

Dušan Golo, Foto Novosti

On kaže da Srbi u Mostaru, njih oko 5.000, moraju stati u jednu kolonu jer bez jedinstvenog nastupa teško da će popraviti položaj.

- Očigledno je bila greška što smo izabrali stranu prilikom formiranja vlasti u Mostaru, jer smo zaboravili da bez HDZ BiH i SDA ništa se ne može u ovom gradu uraditi.

Eto, mi smo stali na stranu HDZ BiH i očigledno ništa nismo dobili, a kako se stvari razvijaju položaj Srba je sve gori i gori - ističe Golo.

Velibor Milivojević, potpredsednik Gradskog veća Mostara i srpski većnik, kaže da vladajuća koalicija HDZ BiH i SDA u Mostaru grubo krše prava srpskog naroda.

- Odlukama i imenovanjima HDZ i SDA direktno ugrožavaju srpska egzistencijalna prava.

Velibor Milivojević, Foto RTRS

To znači i uništavanje nacionalnog identiteta Srba u Mostaru. Ako nastave da vuku ovakve poteze najveći gubitnik biće srpski narod, a Mostar će postati grad samo dva naroda - poručio je Milivojević.

On kaže da se za godinu dana od izbora došlo do određenih promena i da je nekolicina Srba zaposlena u gradskim komisijama.

- Ali poslednjim odlukama, da se Srbi izbace iz kombinatorike oko direktorskih mesta, vladajuća koalicija je poslala jasnu poruku šta misli o našoj zajednici u Mostaru - kaže Milivojević.

PORAZNA STATISTIKA

VELIBOR Milivojević kaže da primera radi u Mostaru, Centar za socijalni rad i Sportski savez, nemaju nijednog zaposlenog srpske nacionalnosti.

- Porazna statistika je i da u Gradskoj upravi ima manje od pet odsto zaposlenih koji su se izjasnili kao Srbi - ističe Milivojević.

BONUS VIDEO: 

Ovde su Srbi proterali Turke, a Bugari porušili spomenik našim junacima

Pogledajte više