AKCIJA ”TRANSPORTER” U RS: Zaplenjeno 303 kilograma marihuane, vredne 1,2 miliona maraka

O. MATAVULj 17. 11. 2021. u 08:18 >> 17:15

U AKCIJI "Transporter" inspektori MUP Srpske pronašli su i zaplenili 303 kilograma marihuane, vredne najmanje 1,2 miliona maraka i privremeno oduzeli 10 skupocenih automobila i dva kombija!

MUP RS

Kako saznajemo, droga je pronađena u kombiju koji je bio parkiran na livadi iza hale brze pošte u banjalučkom naselju Šargovac, koja je vlasništvo osumnjičenog Petra Dukića zvanog Piter, za kojim se traga. Veruje se da je kombi duže vreme služio kao "štek" u kojem je droga skladištena. Osim droge u pretresima kod osumnjičenih oduzeto je oružje, novac, određena dokumentacija, kao i 12 vozila.

- Privremeno su oduzeti "mercedesi", "audi Q7 i Q5", više BMV, "golf 8", kombi "transporter"... Radi se mahom o skupocenim vozilima, a većini se vrednost procenjuje na oko 100.000 KM - kaže izvor blizak istrazi.

U akciji je uhapšen Bojan Cvijetić, nekadašnji savetnik u ministarstvu bezbednosti BiH, koji je označen kao prvo ime ove kriminalne grupe. Zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, suspendovani inspektor MUP RS Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević i Radislav Tešić, koji su predati u nadležnost Tužilaštva BiH. Privođeni su i Tijana Stojanović, Siniša Bačić i Igor Knežević, koji su pušteni na slobodu.

Sprovođenje uhapšenih u Tužilaštvo BiH, Foto MUP RS

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da će za šest osoba biti zatraženo određivanje jednomesečnog pritvora zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će na slobodi ometati postupak prikrivanjem dokaza ili uticajem na svedoke.

- Osumnjičeni se terete da su duži vremenski period vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašćen promet droge, kako sa područja Zapadnog Balkana prema zemljama Evropske unije, tako i iz EU prema BiH i zemljama regiona - rekao je Grubešić.

Foto MUP RS

On kaže da su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni povezani sa kriminalnim grupama koje deluju u zemljama regiona, narušavajući sigurnost građana i vladavinu prava.

EUROPOL DOSTAVIO DOKAZE

KLjUČNE informacije i dokaze protiv ove kriminalne grupe istražnim organima je obezbedio Europol. To se, pre svega, odnosi na podatke iz mobilne aplikacije "Skaj" koju su osumnjičeni koristili u međusobnoj komunikaciji. To je bila polazna osnova za "praćenje" osumnjičenih, za koje se sumnja da su od 2019. švercovali velike količine droge.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 
Pogledajte više