OTVORENO PISMO Višković: Poziv Salkiću da podnese ostavku na funkciju potpredsednika Srpske

S. M. 05. 11. 2021. u 13:31

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je otvoreno pismo potpredsedniku Srpske Ramizu Salkiću.

foto RTRS

Odgovor Viškovića je stigao nakon što mu je Salkić uputi pismo u kojem između ostalog navodi:  Gospodine Viškoviću, danas se u entitetu, čiji ste Vi predsednik Vlade, provodi sveopšta sistemska diskriminacija Bošnjaka, sa elementima aparthejda, radi ponovnog progona onih koji su se vratili da žive na svojim ognjištima.

- Obraćam Vam se kao potpredsedniku Republike Srpske, kojeg je na tu funkciju izabrao bošnjački narod, dok moj narod, Srbi u FBiH, nemaju tu mogućnost. Takođe, kako ste se predstavili i potpisali tako nešto ne postoji, pa se vi na ovaj način lažno predstavljate, pa ne vidim razlog ni da Vam odgovaram i samo ću Vas podsetiti na nekoliko važnih činjenica - navodi Višković. Premijer Srpske poručuje Salkiću da je izabran za potpredsednika Republike Srpske i da treba da nauči i titulare drugih institucija u Republici Srpskoj i da se pravilno predstavlja kada se obraća.

- Ne smeta vam plata potpredsednika Republike Srpske i sve privilegije koje ta funkcija omogućava i koje godinama koristite, ali kada to zatreba u političke svrhe i za sitnu političku promociju, iskazujete netrpeljivost i pozivate na ukidanje Republike Srpske i naprasno se se setite "ugroženih" prava bošnjačkog naroda. Gospodine Salkiću, ako vam sve to ne odgovara, pozivam Vas da iz moralnih razloga podnesete ostavku na funkciju potpredsednika Republike Srpske - piše Višković.

U pismi stoji i da je Republika Srpska svim svojim građanima omogućila jednake uslove i prava, na šta smo ponosni u Srpskoj.

- Gospodine Salkiću, u nekim delovima FBiH, a Vi živite u FBiH, a zarađujete platu u Republici Srpskoj, Srbi nisu ni konstitutivan narod, što se garantuje Ustavom kao najvećim pravnim aktom i Srbi ne mogu imati legitimne predstavnike svog naroda u FBiH. Lažno i uvredljivo ste se obratili, a kada to učinite po Ustavu i iskreno, možemo razgovarati i Vlada Republike Srpske i ja lično opredeljen sam i svakodnevno posvećen i radim za dobrobit svih građana u Republici Srpskoj - poručio je Višković.

Pogledajte više