SARAJEVU SMETAJU SRPSKE INVESTICIJE: Nakon tri meseca očekuje se odluka komisije o koncesiji BiH o izgradnji HE na Drini

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 10. 2021. u 08:12

ROK od tri meseca koji je Ustavni sud BiH dao Zajedničkoj komisiji za koncesije BiH da reši spor u vezi sa izgradnjom HE "Buk Bijela" na Drini, ističe u sredu, 27. oktobra i tada se mora doneti odluka.

Foto Trebinje Danas

Kako "Novosti" saznaju, iako komisija nema nijedan razlog da obustavi tu izgradnju, problem su bošnjački članovi komisije koji imaju instrukciju da po svaku cenu ospore projekat.

- Ukoliko samo jedan od članova komisije, a kojih ima sedam i među njima su tri Bošnjaka, ne dođe na sednicu u sredu ona se odlaže. Ovo može iću unedogled i već postoje najave da će se ovo desiti, jer su pojedini bošnjački članovi otvoreno protiv projekta - kaže dobro obavešteni izvor.Milomir Amović, predsedavajući komisije, kaže da nema informaciju još uvek hoće li neko izostati sa sednice.

- Nadam se da ćemo doneti odluku. Najpametnije bi bilo u ovoj situaciji izvršiti usaglašavanja da se projekat ne zaustavlja, jer je to u interesu i RS i BiH. Smatram da je najbitnije da se projekat gradi - rekao je Amović i dodao da su sve koncesije do sada dodeljivale entitetske komisije, a ova sa nivoa BiH nije dodelila nijednu.

Ilija Tamindžija, član Odbora za privredu NS RS kaže da je teško poverovati da neko u BiH može biti protiv izgradnje jednog takvog kapitalnog projekta.

- Ovo je projekat koji je značajan, ne samo za Srpsku, već i za BiH. Očigledno pojedinci su politički interes stavili iznad ekonomskog i privrednog. Neverovatno je da se plasira priča kako se Komisija za koncesije BiH nije pitala za ovaj projekat pa se sad isti osporava.

Budući izgled HE "Buk Bijela", Foto EP RS

Ovo je politička priča koja se gura iz Sarajeva. Komisija nema ništa negativno da kaže za taj projekat, ostaje samo da potvrde odluku da se gradi - ističe Tamindžija.

On kaže da Sarajevu očigledno smeta Srbija kao investitor i dodaje da je neka druga zemlja u pitanju onda bi sve bilo u redu.

Foto Nezavisne Novine

- Pripremni radovi za HE "Buk Bijela" su u toku. Čeka se odluka, ali ostaće mrlja na projektu jer u BiH postoje oni koji žele ovo zaustaviti - istakao je Tamindžija.

Kada je Ustavni sud BiH pre nekoliko meseci saopštio odluku o apelaciji 24 poslanika PBiH u istoj je naveo da je projekat delimično valjan, ali je ipak zatražio da Komisija za koncesije BiH donese zadnju reč. Institucije RS su odmah reagovale na ovakav potez Ustavnog suda uz obrazloženje da su koncesije u nadležnosti entiteta, kao i vode i prirodna bogatstva.

Foto RT RS

Postavljen kamen temeljac

SRPSKA i Srbija započele su u maju projekat izgradnje tri hidrocentrale na Drini. Prva od tri HE iz tog sistema biće "Buk Bijela". Kamen temeljac su postavili premijeri RS i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić. Izgradnja sve tri HE koštaće oko 600 miliona evra. Kompletnu izgradnju finansira Srbija, koja će dobiti koncesiju na 50 godina, kao i 51 odsto vlasničkog udela, dok će Srpska imati 49 odsto.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više