ZIMNICA I NA RAFOVIMA AUSTRALIJE: Modrički preduzetnički centar proizvešće oko 200 tona slatkih i slanih proizvoda

V. BLAGOJEVIĆ

25. 10. 2021. u 07:13

POSLOVNO-preduzetnički centar u Modriči, čiji je osnovni zadatak da otkupi i preradi tržišne viškove voća i povrća sa tih prostora, privode kraju pripremanje zimnice ove sezone.

Foto V. Blagojević

- Već je pripremljeno 15 tona marmelade, završili smo kisele krastavce i paprike, slede kiseli kupus i cvekla. Kompletan program zimnice planiran je do 200 tona gotovih proizvoda. Sve što se proizvede ekološki je čisto i bez bilo kakvih hemijskih dodataka - kaže Tatjana Stevanović, direktor Poljoprvredne zadruge "Ekoplod" i tehnolog u Poslovno- preduzetničkom centru "Jabučik".

Proizvodi iz ovog centra već su postali prepoznatljivi na rafovima marketa širom Republike Srpske i Federacije BiH. Cene nisu menjane godinama iako su sirovine značajno poskupele. Ove godine su tri tone priozvoda plasirali u daleku Australiju, i kako su rekli, kupac je zadovoljna tako da će širiti tu saradanju.

- Zadovoljni smo prodajom na našem tržištu koje je sada na nivou BiH, a posebno smo ponosni što su se naši proizvodi počeli prodavati čak i u Australiji. Imamo obećanje kupca da će povećati potražnju, a mi radimo da se naši proizvodi nađu i na tržištu Evropske unije - otkriva planove Stevanovićeva.

Na godišnjem nivou najviše se proizvode kiseli krastavci i kisele paprike, oko 100 tona.

SEZONCI

PREMA potrebi, u Poslovno--preduzetničkom centru "Jabučik" se angažuju sezonski radnici. U ovom trenutku radi njih 20 u dve smene i uglavnom su to mladi koji su na spiskovima Zavoda za zapošljavanje. Kako kažu, sezonski radnik u sezoni može zaraditi i do 5.000 maraka.

- Završila sam srednju poljoprivrednu školu i nemam posla. Ovde sam zadovoljna, za sezonu mogu solidno da zaradim i volela bih da ostanem da radim za stalno - priča Ivana Lukić, sezonski radnik iz Modriče.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više