SUDIJA OSUĐEN NA 16 MESECI ZATVORA: Kćerki nezakonito prodao stan

O. MATAVULj 20. 10. 2021. u 17:24

OKRUŽNI sud u Banjaluci na 16 meseci zatvora osudio je Dragana Borovčanina (69), nekadašnjeg v.d. predsednika Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, jer je nezakonitom odlukom omogućio ćerki da za 18.381KM kupi stan, vredan 55.145KM.

Okružni privredni sud Istočno Sarajevo

Kako je saopšteno iz suda Borovčanin je oglašen krivim za krivično delo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca.

U optužnici se navodilo da se radilo o stanu od 40,65 kvadrata koji se nalazi u Istočnom Novom Sarajevu. Stan je bio u vlasništvu firme ”Rankom-inžinjering” iz Bijeljine koji je, na osnovu rešenja o izvršenju, firma ”Željeznica” doo Istočna Ilidža putem suda tražila radi namirenja duga.

- Borovčanin je 7. avgusta prošle godine postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku, u nameri da svojoj kćerki pribavi korist i omogući joj kupovinu jednosobnog stana koji je bio predmet izvršenja, za trećinu tržišne vrednosti kćerki prodao predmetnu nepokretnost - saopštilo je ranije Republičko tužilaštvo.

Tužilaštvo je navodilo da je Borovčanin time direktno prekršio odredbu 88. Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti, koja je predmet izvršenja, ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, kao ni njihov supružnik, ukoliko nije suvlasnik, i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici) izvršenik i njegov supružnik, niti osoba koja po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja.

- Donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti, na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizilazi jasna namera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cenu od 18.381 KM - navodilo je tužilaštvo.

Nakon što je B. Đ. uplatila celokupan iznos cene, Borovčanin je 1. septembra prošle godine doneo nezakonito rešenje o dosudi kojom je stan prodao svojoj kćerki. Potom je naložio Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u Istočnom Novom Sarajevu da izvrši upis prava vlasništva nad stanom u korist kupca sa 1/1 dela. Na osnovu toga RUGIP je dozvolio upis prava svojine u korist B. Đ., ali je 5. februara to rešenje poništeno i određeno je ponavljanje postupka. Naime, u međuvremenu je utvrđeno da je 2010. godine ”Rankom-inžinjering” stan prodao licu M. G.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Osuđeni Borovčanin kao sudija je radio više od 20 godina. U karijeri je radio u Osnovnom sudu u Sokocu, Opštinskom sudu u Sarajevu, te kao advokat. Za v.d. predsednika Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu imenovan je u junu 2019. godine.

Pogledajte više