AFERA "KORONA UGOVORI": Branilac tvrdi - Gajić nije kriv!

O. M.

13. 10. 2021. u 20:00

DIREKTOR dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić nije kriv i nema osnova da se drži u pritvoru, izjavio je njegov branilac, advokat Siniša Mikić.

Foto Opšta bolnica Doboj

Mikić je na konferenciji za medije rekao da ima materijalne dokaze koji osporavaju navode tužilaštva da je Gajić zloupotrebio službeni položaj u postupcima javne nabavke medicinske opreme tokom pandemije kovida 19.

- Danas sam primio rešenje o određivanju pritvora Gajiću, na koje ću uložiti žalbu i tražiti ukidanje pritvora - rekao je Mikić.

On kaže da se Gajić, koji je uhapšen u sklopu afere "Korona ugovori", tereti po tri tačke - da je povredio pravilnik o nabavci, zakon o javnim nabavkama i da je propustio da izvrši nadzor nad prijemom robe. Smatra da tu nema reči o krivičnom delu i da, ukoliko se utvrdi eventualni propust, Gajić može teretiti samo za prekršaj definisan u članu 116. 116 Zakona o javnim nabavkama. Mikić osporava i navode tužilaštva da je ponuđač bio nekvalifikovano lice.

Foto Lj. Đ.

Dobojska bolnica

- Kroz medije, a i tužilaštvo forsira da je nabavku izvršila turistička agencija "Travel for fan" i tačno je da je ona učestvovala u nabavci, ali kao deo konzorcijuma, zajedno sa preduzećem "Promeding" koja ima dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva od 16. avgusta 2019. godine u kojoj je legitimisano kao nosilac dozvole zajedno sa "Travel for fan" - rekao je Mikić.

Novinarima je predičo ugovor o ormiranju konzorcijuma sa tačno definisanim obavezama, prema kojem je "Travel for fan" označen kao nosilac konzorcijuma zbog čega je ugovor i potpisan sa njim i od nje preuzeta medicinska oprema.

- "Travel for fan" se legitimisao kao deo konzorcija koji će organizovati prevoz letom iz Kine, i taj dio je bio poznat Mladenu Gajiću - istakao je Mikić.

Osporio je i navode tužilaštva da je Gajić propustio da izvrši nadzor nad prijemom robe u bolnicu, što argumentuje činjenicom da je Bolnica organizovana po ISO standardu prema kojem svako odelenje ima svoju komisiju koja je zadužena za prijem robe.

- Direktor ne može biti odgovoran za nešto što je obavešten u skladu sa dokumentacijom i procedurom bolnice - rekao je Mikić.

Naglasio je da određivanje pritvora zbog uticaja na svedoke ne stoji, jer se radi o pet osoba koji su članovi komisije za prijem robe za čije saslušanje su dovoljna dva dana, na čemu će i insistirati kod tužilaštva.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više