REŠENJE ZA GRADSKE PROBLEME: Gradonačelnik i predsednik skupštine Grada Banjaluka postigli načelni dogovor

O. MATAVULj

06. 10. 2021. u 07:13

SEDNICA Skupštine grada Banjaluka ponovo je otkazana zbog nedolaska odbornika skupštinske većine.

Foto A. Čavić

Određeni pomak, ipak, je napravljen jer su se gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) i predsednik skupštine Mladen Ilić (SNSD) načelno dovorili da se sednica održi 11. oktobra.

Ilić kaže da je, nakon najave odbornika većine da neće prisustvovati sednici, iz kabineta gradonačelnika dobio poziv za sastanak kojem se rado odazvao.

- Razgovarali smo o postojećim problemima. To je početak radnih sastanaka između skupštinske većine i gradonačelnika, jer smo svesni da jedna strana bez druge ne može ništa uraditi za građane i Banjaluku - rekao je Ilić.

On kaže da će se do kraja sedmice razgovarati s predstavnicima ostalih partija, definisati određena pitanja i nastaviti zasedanja skupštine u "normalnom tonu".

- Skupštinska većina će imati svoje zahteve i verujem da ćemo pronaći rešenje. Nisam siguran da je moguće ispuniti želje svih, ali pokušaćemo naći konsenzus - rekao je Ilić.

Mladen Ilić i Draško Stanivuković, Foto A. Čavić

Gradonačelnik Stanivuković kaže da je sastanak organizovao zbog važnosti sednice, jer ako ona bude prolongirana, kasniće i naredne sednice, a onda je pitanje da li će grad u decembru imati budžet.

- Dogovorili smo se da sednica bude 11. oktobra, a da do kraja sedmice sednemo sa svim odbornicima i usaglasimo ono o čemu smo Ilić i ja razgovarali - istakao je Stanivuković.

Pojasnio je da se razgovaralo i o amandmanima, koji su odbornici većine uložili na prvobitni budžet.

- Ustavni sud RS će do kraja meseca dati svoj stav o njima. Kroz razgovor obavezali smo se da će obe strane poštovati odluku suda - rekao je Stanivuković.

Naglasio je da amandmani većine, vezani za porodilje, nikada nisu predati na ocenu ustavnosti.

- To je legitimno i to će najnormalnije biti ispoštovano - istakao je gradonačelnik.

SVE SE PRETVORILO U CIRKUS

SAŠA Lazić, odbornik pokreta "Banjaluka zove", kaže da je sramota što je od poslednje sednice prošlo tri meseca.

- Sramota je i ja se crvenim zbog toga. Ali ne mogu da se crvenim za svih 30 odbornika. Sve oko sednica se pretvorilo u cirkus. Treba nas 30 zaključati u salu, dok ne održimo sednicu, pa bi se sve završilo za jedan dan - rekao je Lazić.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više