OPOZICIJA TRAŽI SMENE I HAPŠENJA: Šta su pokazali masovni protesti proteklog vikenda na Trgu Krajine u centru Banjaluke

O. MATAVULj

04. 10. 2021. u 07:15

OPOZICIONE stranke u Srpskoj na protestu u Banjaluci zatražile su hitnu smenu ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, generalnog direktora UKC RS Vlade Đajića, i procesuiranje odgovornih za afere tokom pandemije virusa korona.

Foto O. M.

Pred nekoliko hiljada građana, okupljenih na Trgu Krajine, zahteve opozicije je izneo predsednik SDS Mirko Šarović.

- Tražimo od Radio-televizije RS da u roku od 15 dana na Kozari uključi BN televiziju, kao što je to urađeno sa Alternativnom televizijom. U suprotnom nastavićemo da protestujemo pred RTRS - rekao je Šarović.

Od pravosudnih organa opozicija traži procesuiranje odgovornih u aferi "Kiseonik", ali i u slučajevima nabavki maski i respiratora. Zatražili su smenu Šeranića, Đajića, te direktora svih zdravstvenih ustanova koji su radili mimo zakona.

- Kad nepravda postane zakon, otpor je naša dužnost - poručio je Šarović.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (PDP) zahtevao je održavanje odložene sednice SG Banjaluka, o rebalansu budžeta, navodeći da će u protivnom nastaviti s protestima.

NEZADOVOLjSTVO na protestu lideri opozicije i građani, Foto O. M.

Najglasniju podršku dobio je poslanik Nebojša Vukanović koga su okupljeni dočekali s ovacijama, skandirajući "Vukane, Vukane".

Svi govornici su se tokom obraćanja doticali afere "Kiseonik", pozivajući na hapšenja odgovornih. Optuživali su vlast za korupciju, privatizaciju države, iseljavanje naroda, gušenje slobode medija, odnosno BN televizije...

Pojedini opozicionari poput predsednika SPS Gorana Selaka i DNS Nenada Nešića ispraćeni su zvižducima. Inače, obe partije su ranije bile uz vladajuću koaliciju okupljenu oko SNSD. Tokom skupa Nešić je oštro reagovao na jedan od transparenata. Na njemu je pisalo: "Od papaka crveni se bina, našu podršku samo Vukan ima". Nakon Nešićeve reakcije transparent je uklonjen.

Politikolog Darko Kuzmanović ocenio je da je dobro što se na protestima okupilo dosta ljudi, kako bi se poslala poruka da je narod nezadovoljan trenutnom vlašću.

- Dobro je što se opozicija napokon okupila, ali pojedinim govornicima je s opravdanjem narod zviždao - rekao je Kuzmanović.

SKUP U BIJELjINI

PARALELNO s protestom u Banjaluci, u Bijeljini je održan narodni skup "Bijeljinja mora bolje" na kojem su predstavnici gradske skupštinske većine, okupljene oko SNSD, zahtevali bolje upravljanje gradom ili će, kako navode, biti prinuđeni da traže opoziv SDS-ovog gradonačelnika Ljubiše Petrovića. Za to vreme Petrović je bio na skupu u Banjaluci.

PREBROJAVANjE

PU Banjaluka je saopštila da je skup protekao mirno, bez incidenata, i da je prisustvovalo oko 3.500 ljudi. Opozicija tvrdi da su premašili tu cifru, licitirajući sa brojem od 10.000 do nerealnih 20.000 duša. O broju se rasrpavljalo i na društvenim mrežama. Članovi vlasti okupljene su "bockali" ocenama da se radi o gužvi u redu za sladoled.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više