KVALITET PROVERAVAJU POD HITNO: Afera "Kiseonik" danima potresa Srpsku, održana tematska sednica Vlade

O. MATAVULj

28. 09. 2021. u 07:13

VLADA Srpske zadužila je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u roku od 48 časova obezbedi laboratoriju koja će izvršiti nezavisnu proveru kvaliteta kiseonika koji se koristi u Univerzitetskom kliničkom centru RS i bolnicama u Srpskoj.

RASPRAVA Sednica Vlade RS , Foto Vlada

To je odlučeno na tematskoj sednici Vlade RS koju je zbog afere "Kiseonik" sazvao premijer Radovan Višković.

- Zadužuje se resorno ministarstvo da obezbedi laboratoriju ovlašćenu za ispitivanje kontrole kvaliteta kiseonika, a u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kiseonika koji se koristi u toj ustanovi - saopšteno je nakon sednice.

Višković je ranije najavio da će, kada se dokaže da se u bolnicama u Srpskoj, koristi medicinski kiseonik, uslediti krivične prijave zbog širenja panike.

- Neka pojedinci odgovaraju. Politika treba da bude aktivnost koja se vodi odvojeno od uplitanja u živote i zdravlje ljudi - rekao je Višković.

Dodao je da je priča o kiseoniku prešla u politiku, i da se u celom slučaju može govoriti o lobiranju pojedinaca, navodeći da jedna firma u celoj BiH ima dokumentaciju o kojoj se sada govori, a u pitanju je firma sa prostora Federacije BiH.

- Šta bi se desilo da RS zavisi od te firme, da li bi uopšte mogla dobiti kiseonik za zdravstvene ustanove. Prema mojim informacijama ta ista firma od nas kupuje kiseonik, onda ga prepakuje i samo formalno pravno ima dokument, a onda kaže to je to - rekao je Višković.

OJT Banjaluka juče je Republičkom tužilaštvu prosledilo prijavu koju je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podneo protiv generalnog direktora UKC RS Vlade Đajića i direktora firme "TGT Tehnogas" Stanislava Čađe zbog afere "Kiseonik". U prijavi Stanivuković "sumnjiči" Đajića i Čađu za čak šest različitih krivičnih dela. U međuvremenu Stanivuković je juče Republičkom tužilaštvu dostavio nove krivične prijave protiv "svih koji se dovode u vezu sa slučajem kiseonik". Najodgovornijima smatra Čađu i Đajića, i predsednika Vlade RS Viškovića, ali i ministra zdravlja Alena Šeranića.

- Višković nije trebalo da zakazuje hitnu sednicu, nego da raspusti Vladu zato što ćuti. Zašto ćute? - kaže Stanivuković.Ponovio je da firma "TGT Tehnogas" nije registrovana kao proizvođač, niti za promet lekova.

- Ko je prometovao 1,3 miliona KM kiseonika koji nije registrovan? Ministarstvo zdravlja nije dalo saglasnost firmi da proizvodi taj kiseonik, a ni Agencija za lekove. U Srpsku nikada nije ušao medicinski kiseonik koji se distribuira u bolnice - rekao je Stanivuković.

URUŠAVANjE STRUKE

MINISTAR Alen Šeranić sastao se juče sa direktorima bolnica u Srpskoj, gde su se konstatovali da je apsolutna neistina da se u bolnicama koristi neadekvatan kiseonik.

Foto Arhiva

- Krajnje je štetno da se na ovaj način urušava poverenje u medicinsku struku i profesionalni dignitet lekara, koji rade u kovid i drugim odeljenjima - saopštilo je resorno ministarstvo.

PREDMET U RADU

DRAGICA Tojagić, portparolka Republičkog javnog tužilaštva RS, potvrdila je da su primili Stanivukovićeve prijave.

- Nakon analize prijave odlučiće se u kojem će pravcu ići rad na ovom predmetu. Odmah će biti imenovan tužilac koji će za to biti zadužen - rekla je Tojagićeva.

Pogledajte više