ZA PACIJENTE TEHNIČKI KISEONIK?! Draško Stanivuković podneo tužilaštvu prijave protiv vodećih ljudi iz zdravstva Republike Srpske

O. MATAVULj

25. 09. 2021. u 07:13

GRADONAČELNIK Banjaluke Draško Stanivuković izneo je teške optužbe na račun UKC Republike Srpske tvrdeći da za lečenje pacijenata koriste tehničko-industrijski, a ne medicinski kiseonik.

OPTUŽBE Stanivuković pred Tužilaštvom, Foto Srna

Stanivuković je zbog toga nadležnom tužilaštvu podneo krivične prijave protiv generalnog direktora UKC RS Vlade Đajića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milice Matijević, i direktora firme TGT Stanislava Čađe koja je, kako tvrdi, nabavljala kiseonik za potrebe UKC RS.

- Na UKC RS dolazi kiseonik bez licenci, bez atesta, bez kontrole serije i papira koji potvrđuju o kojem kiseoniku se radi i kakvog je kvaliteta. Šta se stvarno nalazi u tim bocama, ne želim da insinuiram, ali ta firma to ne može da radi. Nema je u registru za takve vrste poslova - rekao je Stanivuković.

On kaže da je proverama u UiO BiH utvrđeno da je TGT uvozio tehničko-industrijski kiseonik, a da prema podacima Agencije za lekove BiH u Srpsku nije uvezen medicinski kiseonik. Pojasnio je da je ugovor sa firmom TGT bio na dva miliona KM, a da im je do sada za isporuku kiseonika isplaćeno oko 1,3 miliona KM.

- Ova firma taj kiseonik isporučuje vodovodu, i ne može se isporučivati bolnicama. Ovo što je rađeno sa kiseonikom je zločin nad čovečanstvom - rekao je Stanivuković.
Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić rekao je da se u toj ustanovi koristi kiseonik kao u svim svetskim zdravstvenim centrima.

- Isti kiseonik se upotrebljava od kada postoji UKC RS. Kada smo raspisivali tender, dobili smo rešenje od naše agencije da ponuđač ima rešenje da se bavi proizvodnjom i prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti ga primaju i njime su izlečene hiljade pacijenata - rekao je Đajić.

ĐAJIĆ: ŠIRENjE PANIKE

VLADO Đajić (na slici) kaže da nema razloga za strah pacijenata i njihove rodbine, navodeći da Stanivukovićeve prijave pokazuju da mu nije stalo do građana, nego do lične promocije.

Foto ATV

- On širi paniku i plaši naše pacijente da će se ugušiti ako primaju naš kiseonik, plaši njihovu rodbinu, to je strašno i za tužbe - istakao je Đajić.

Pogledajte više