ZABIJANJE EKSERA U MRTVAČKI SANDUK: Odlazak Željka Komšića na sednicu Generalne skupštine UN dodatno zaoštrio prilike u BiH

O. MATAVULj

21. 09. 2021. u 06:45

ŽELjKO Komšić samovoljno je otišao u Njujork na sednicu Generalne skupštine UN, bez odluke i saglasnosti Predsedništva BiH, i taj potez govori koliko je dramatična situacija u BiH.

PROVOKACIJE Željko Komšić, Foto Tanjug

To je na konferenciji za medije izjavio srpski član PBiH Milorad Dodik navodeći da je Komšićev boravak u Njujorku čista zloupotreba, kršenje Ustava i Pravilnika o radu Predsedništva BiH.

- Nema usaglašene odluke o slanju delegacije BiH na sednicu Generalne skupštine UN.

Komšić je samovoljno, privatno otišao u Njujork. To je čista zloupotreba, laž i pokazuje koliko je dramatično stanje u BiH, Predsedništvu i najvišim institucijama. Odbacujem svaku mogućnost da on legalno i legitimno predstavlja BiH - rekao je Dodik.

Naglasio je da u delegaciji nema nikog od Srba što, kako kaže, dokazuje da su "Komšić i muslimani privatizovali funkcije" kao što žele da podrede funkciju Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH.

- Nude ogroman novac samo da se glasa za odluke koje im odgovaraju, što dovodi do kolapsa BiH. Da se radi o ozbiljnom političaru poštovao bi odluke kolektivnog organa ili bi rekao da ide privatno kako bi pomogao BiH, a ovako je odmogao - istakao je Dodik.

Pojasnio je da je 7. septembra poslao pismo generalnom sekretaru UN Antonio Guterešu u kome se navodi da nema odluke PBiH o prisustvu sednici Generalne skupštine UN. Pismo je poslao i svim članovima SB UN i ponovo ga poslao juče.

- Iz kabineta Komšića se najavljuju sastanci i mogućnost da se on obrati, što pokazuje da se i generalni sekretar upetljao u rasturanje BiH i da ignoriše Ustav BiH. Ako generalni sekretar dozvoli njegovo obraćanje, onda je i on zabio ekser u mrtvački sanduk BiH. Tamo nema BiH, tamo postoji Željko Komšić neartikulisan i nedefinisan kakav i jeste. Nije to samo njegova pamet nego i Šefika Džaferovića i drugih - rekao je Dodik.

STAV Milorad Dodik na konferenciji za štampu, Foto G. Š.

Govoreći o sednici PD Parlamentarne skupštine BiH, koja je juče održana bez srpskih predstavnika, Dodik kaže da će se Srbi vratiti u odlučivanje u zajedničke institucije pod uslovom da se sprovedu zaključci NS RS i ukine zakon o negiranju genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Ponovio je da Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika i da se ta situacija može rešiti tako što će se pred Savetom bezbednosti UN zatražiti legitimno imenovanje. Naglasio je da se u BiH ništa neće desiti i da nema potrebe da se javnost bilo čime plaši.
- Ovo jeste ozbiljna kriza. Mi smo nudili dijalog. NS RS je donela i rezoluciju o tome, a doživeli smo odbijanje i podsmeh. Spremni smo da razgovaramo sa svima, osim sa ovim koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik - rekao je Dodik.

PRIZIVA BONSKA OVLAŠĆENjA

MILORAD Dodik tvrdi da nijedna odluka Kristijana Šmita neće biti prihvaćena.

- Ukoliko na dnevnom redu budu Bonska ovlašćenja tako nedefinisanog stranca, moraće da se suoči sa definitivnim odlukama RS. Donekle i prizivam da se to dogodi - rekao je Dodik, navodeći da niko ne treba da sumnja u opredeljenje vlasti Srpske.

Pogledajte više