OSMICA SA SVEDOKOM NA ODMORU: Tužilaštvo BiH traži pritvaranje direktora OBA Osmana Mehmedagića

O. MATAVULj

09. 09. 2021. u 08:15

TUŽILAŠTVO BiH zatražilo je određivanje pritvora direktoru Obaveštajno bezbednosne agencije BiH (OBA) Osmanu Mehmedagiću Osmici (59) zbog kršenja mera zabrane koje su mu ranije određene rešenjem Suda BiH.

Osman Mehmedagić , Foto normala.ba

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da je Sudu upućen zahtev za opoziv mera zabrane i zatraženo je određivanje jednomesečnog pritvora.

- Tužilaštvo BiH je došlo do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu sa osobom koja je navedena kao svedok u predmetu, a kojoj se u skladu s izrečenim merama zabrane osumnjičeni ne sme približavati na udaljenost manju od 50 metara - rekao je Grubešić.

U Tužilaštvu ne žele da otkrivaju o kojem je svedoku reč, odnosno s kim je Mehmedagić bio na odmoru. Zanimljivo je da je i Mehmedagićev branilac, advokat Senka Nožica, za ovaj zahtev saznala preko saopštenja za javnost Tužilaštva BiH.

Prvi obaveštajac BiH pod istragom je zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u Tuzli. Sumnja se da je na osnovu krivotvorene diplome primao platu u OBA i tako počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Osumnjičen je i za pranje novca, a pod lupom istražitelja su kupovina dve kuće i automobila.

U sklopu te istrage Osmica je u julu uhapšen, a Sud BiH je tada odbio predlog za pritvor, određujući mu mere zabrane. Te mere, prema rešenju suda, uključuju zabranu međusobnog kontaktiranja sa drugim osumnjičenima (Denis Prcić, Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović), kao i kontaktiranje sa svedocima Tužilaštva BiH. Mehmedagiću je zabranjeno i približavanje svedocima na udaljenost od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o istrazi kojom je obuhvaćen.

- Izuzetno, svedocima može prići na manje od 50 metara u cilju obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, ali mu se zabranjuje razgovor o predmetu. Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne bude postupao u skladu sa izrečenim merama - pisalo je u rešenju Suda BiH.

OSUMNjIČENI Mehmedagić izlazi iz MUP-a , Foto Kliks

Inače, Tužilaštvo BiH je u poslednje dve godine vodilo tri istrage protiv direktora OBA. Jedan predmet je okončan oslobađajućom presudom, a odnosio se na korišćenje resursa OBA za vođenje privatne istrage. U drugom Sud BiH je odbio da potvrdi optužnicu protiv Mehmedagića, te ministra bezbednosti BiH Selme Cikotića i Muriza Druškića u predmetu "bezbednosne provere". Treća istraga je u toku, a za to vreme Mehmedagić neomatano obavlja funkciju direktora OBA, a čak je dobio i novi mandat.

Bili u istom avionu

FEDERALNI mediji objavili su da je Osman Mehmedagić mere prekršio tako što je avionom otputovao u Antaliju sa svedokom Asimom Sarajlićem (na slici), delegatom SDA u Domu naroda BiH i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA. U Tursku su otputovali 21. i vratili se 30. jula. Osmica je u društvu Sarajlića viđen i 27. avgusta na svadbi Jasmine Izetbegović, ćerke lidera SDA Bakira Izetbegovića, kada su snimljeni na par metara udaljenosti.

Foto Kliks

Pogledajte više