KOVAČEVIĆ: Dodik i Šmit mogu samo slučajno da se sretnu

Novosti online 26. 08. 2021. u 21:05

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik neće se sastati sa Kristijanom Šmitom, jer on nije visoki predstavnik, nego gost u BiH, izjavio je savetnik za unutrašnju politiku srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević.

Foto Novosti

Kovačević je rekao da je Šmit čovek koji iza sebe ima zavidnu političku karijeru u Nemačkoj, ali da on nije visoki predstavnik, te da u tom kontekstu ne može ni biti sastanka s njim.

- Mi se trudimo da poštujemo Dejtonski sporazum. Jedino što je relevantno u Dejtonskom sporazumu jeste Aneks 10 koji jasno predviđa na koji način se bira visoki predstavnik u BiH -podsetio je Kovačević i dodao da to u slučaju Šmita nije ispoštovano, jer je njega „izabralo neko telo, koje se zove PIK", ali to telo u Aneksu 10 ne postoji.

Kovačević je naglasio da je poslednji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, jer za Šmita nije donesena nikakva rezolucija u Savetu bezbednosti UN i nije potvrđeno njegovo takozvano imenovanje u Savetu bezbednosti UN.

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH je ponovio da se Milorad Dodik neće sastati sa Šmitom u svojstvu visokog predstavnika, te da ne isključuje mogućnost da se negde slučajno sretnu.

- Ako se Dodik igde sretne slučajno sa Šmitom, mogu sa sigurnošću da pretpostavim da će prvo da mu kaže da on nije visoki predstavnik u BiH - rekao je Kovačević, prenosi RTRS.

Kovačević je pojasnio da Dodikova odluka da se sutra sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom nije protivna zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Pogledajte više