SPREČENO KRIJUMČARENJE MIGRANATA: Policija u mestu Samobor kod Gacka juče je uhapsila dva državljanina BiH

D. CURAĆ

18. 08. 2021. u 06:08

GATAČKA policija je u mestu Samobor,u toj opštini, uhapsila dve osobe iz BiH, E. R. i I. I. iz Bosanske Krupe, nakon što su utvrdili da prevoze 11 državljana Pakistana.

Foto Arhiva

- Krijumčari i migranti su otkriveni na regionalnom putu Avtovac - Vratkovići, prilikom kontrole vozila "mercedes sprinter", kojim je upravljao E. R. a I. I. bio na mestu suvozača - kažu u trebinjskoj Policijskoj upravi.

Kako su naveli u policiji o ovom događaju, obavešten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koji se izjasnio da navedeno ima obeležja krivičnog dela krijumčarenje ljudi.

O svemu je obaveštena Služba za poslove sa strancima - kancelarija u Trebinju, čiji će pripadnici preduzeti dalje mere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa pronađenim migrantima.

Prema nezvaničnim informacijama, prolazak migranata preko područja Hercegovine znatno je smanjen u odnosu na prethodne godine, a to je potvrđeno i u Službi za poslove sa strancima Trebinje. Kako kažu, broj ilegalnih ulazaka u BiH ove godine je mnogo manji.

Pre mesec dana Služba za poslove sa strancima BiH pronašla je i izrekla meru proterivanja za S. J. državljanina Iraka, koje je proterano i deportovano u Nemačku. Radi se o jednom od glavnih organizatora lanca krijumčarenja ljudima na zapadno-balkanskoj ruti od Turske do zemalja EU i koje je okarakterisano da predstavlja pretnju javnom redu i sigurnosti BiH.

- Inspektori Službe za poslove sa strancima su u prethodnom periodu, u saradnji sa Obaveštajno-bezbednosnom agencijom BiH, duži vremenski period preduzimali operativne radnje, i uspeli da pronađu to lice na području Sarajeva. Razmenom informacija obavešteni smo od strane Europola i Interpola da je za njega zainteresovano nekoliko evropskih država, među kojima je i Nemačka koja ga je nakon što su završeni svi postupci pred organima BiH, preuzela kako bi sprovodila dalje istrage u vezi sa krijumčarenjem ljudi - naveli su u Službi za poslove sa strancima BiH.

OTVARAJU SE NOVE RUTE

BROJ ilegalnih ulazaka u BiH iz Crne Gore je mnogo manji. Očigledno je da se otvaraju nove rute, da je migrantima ulazak u Hrvatsku onemogućen, tako da sada u Evropsku uniju pokušavaju ući preko Bugarske i Rumanije - istakli su u Službi za poslove sa strancima.

Pogledajte više