OD STRESA DO NATO UDARA: Karcinom najviše tera ljude u RS u penziju

V. Mitrić

14. 08. 2021. u 01:13

DOMINANTAN uzrok nastanka gubitka radne sposobnosti su u Republici Srpskoj maligne bolesti sa 26,36 odsto, slede kardiovaskularne bolesti sa 23,10 posto slučaja, duševne bolesti sa 15,41 osto,kaže dr Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

Foto: V. M.

Pored tri dominantne bolesti kao uzročnika invalidnosti-gubitka radne sposobnosti sa manjom zastupljenošću pojavljuju se još povrede na radu u 9,07 odsto slučajeva, bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva sa 7,53 odsto, bolesti nervnog sistema 7,02 odsto i bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem 6,16 odso slučajeva.

-Tako su karcinomi, nažalost, i dalje vodeći uzročnik nastanka invalidnosti-gubitka radne sposobnosti -priča dr Milić. - Ove bolesti, uzročnici su u 65,71 odsti gubitaka radne sposobnosti, što je vrlo nepovoljno. Još odranije, kao i sada, u stručnim i naučnim krugovima to se obrazlaže, najčešće, brzim i savremenim načinom života, sa stresom, zagađenjem životne sredine, hrane, vode, vazduha, nezdravom hranom, ali i direktnom vezom nastanka karcinoma i duševnih bolesti, kao posledice ratnih događajima i bombardovanja prostora Republike Srpske projektilima sa osiromašenim uranijumom u periodu 1992-1995. i teritorije SRJ 1999. godine od NATO snaga.

Pogledajte više