ZA OPREMANJE ĐAKA I DO 500 MARAKA! Roditelji prazne novčanike jer je manje od mesec dana do početka nove školske godine

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 08. 2021. u 11:45

MNOGI roditelji Srpske ovih dana obilaze knjižare i druge radnje kako bi spremili svoje đake za početak nove školske godine.

Foto Vlada RS

Knjige, odeća, obuća, školski pribor, spisak je podugačak. Procena iz Udruženja potrošača, kao i roditelja je da je za opremanje jednog đaka potrebno oko 500 maraka. Kada se uzme da je prosečna plata u RS oko 1.000 KM to znači da za dva školarca jedna plata iz kuće ide na njihovu pripremu za školu.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača "Don" u Prijedoru kažu da odeća i obuća predstavljaju najveći trošak za roditelje, pa tek onda knjige i pribor.

- Roditelji moraju deci kupiti pored knjiga majice, pantalone i patike, to su mnogo veći izdaci. Da biste dvoje dece spremili za novu školsku godinu, potrebno je izdvojiti i do 1.000 KM - kaže predsednica Udruženja "Don" Murisa Marić.

Ove godine manje novca će izdvojiti roditelji koji imaju školarce od prvog do četvrtog razreda, jer su za njih besplatni udžbenici i tu je ušteda oko 100 maraka.
Branka S., Banjalučanka, sprema dva đaka za školu i kaže za "Novosti" da joj za to treba mali kredit.

- Moja deca su peti i osmi razred. Nažalost, nismo u kategoriji za besplatne udžbenike, ali deci trebaju odeća i obuća, kao i knjige i drugi pribor. Što veća deca, više novca za odeću i obuću - kaže Branka.

Foto Glassrpske

U knjižarama širom RS već se uveliko pazare knjige za osnovce i srednjoškolce.

- Komplet udžbenika za peti razred košta oko 100 KM, za šesti 160, za sedmi razred 114, za osmi 144,50 i za deveti 133,50 KM. Knjige za srednjoškolce su od 10 do 20 KM po udžbeniku - kažu u knjižarama.

Ove godine prvi put Vlada RS je obezbedila besplatne udžbenike za osnovce. Natalija Trivić, ministarka prosvete RS, kaže da će Vlada u školskoj 2021/22. godini obezbediti besplatne udžbenike za oko 50.000 osnovaca, što predstavlja više od 50 odsto od ukupnog broja učenika osnovnih škola u RS.

- Prema podacima kojima raspolažemo, u školsku 2021/2022. godinu u aprilu i maju mesecu upisano je 8.949 učenika, što je za 173 učenika manje u odnosu na broj učenika koji je pohađao prvi razred u školskoj 2020/2021. godini. Imajući u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika, očekujemo da će do početka nove školske godine biti upisano još učenika - pojašnjava ministarka Trivić.

Foto Glassrpske

CENE RANACA I PERNICA

U KNjIŽARAMA cene ranaca se kreću oko 100 maraka, a cenu diktiraju veličina i model.

Pernice su oko 20 KM, sveske koštaju od pola marke pa do pet. Olovke, bojice i flomasteri se kreću, zavisno od kvaliteta, od marke po komadu ili do 10 KM za paket.

Knjige za osnovce i najuspešnije

BESPLATNE udžbenike dobiju svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pobednici republičkih takmičenja u prethodnoj školskoj godini, kao i svi učenici do devetog razreda osnovnih škola koji su treće i naredno po rođenju dete iz višečlanih porodica.

Pogledajte više