OPOZICIJA SE UTAPA U VLAST? Šta bi značilo predloženo formiranje koncentracione vlade u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 08. 2021. u 08:12

IDEJA i predlog Milorada Dodika, predsednika SNSD, o formiranju koncentracione vlade RS, a u koju bi ušli svi lideri parlamentarnih stranaka RS, kako vladajućih tako i opozicionih, nije dobro rešenje za opozicioni blok.

Foto Novosti

Ulazak u isti blok sa SNSD značio bi kraj za delovanja opozicije RS, kažu za "Novosti" politički analitičari.

Politikolog Darko Kuzmanović kaže da bi koncentraciona vlada značila da se opozicija utopa u vlast i izvršila bi političko samoubistvo pred izbore 2022. godine.

- Imali bismo situaciju da novi koalicioni partneri idu na sledećim izborima jedni protiv drugih. Ovaj potez uništio bi svaki politički kredibilitet opozicije - ističe Kuzmanović.

On kaže da RS ne treba koncentraciona vlada već promena svih političkih lica koja su sada na sceni, kako opozicionih i tako i onih iz vlasti.

- Srpskoj je potreban zdrav sistem i da se zaustavi ekonomsko i demografsko uništavanje.

Za aktuelno stanje je najodgovornija vlast. Sad mudro žele Vladu svih aktera na političkoj sceni i podelu odgovornosti. Građani dve decenije u RS glasaju za ista lica a RS ne napreduje. Uvek su na glasačkim listićima i Dodik i Šarović. Samo nova lica i nove političke ideje mogu povući Srpsku napred - kaže Kuzmanović.

Tanja Topić, analitičarka, kaže da je paradoksalno da Dodik želi da pravi Vladu sa onima koje je do juče grubo vređao da su izdajnici, a preko noći su postali poželjan partner za zaštitu nacionalnih interesa i tu se negde krije duboka logička greška.

- Zanimljivo je što traže koncentracionu vladu kad iz vlasti ističu kako je aktuelna vlada veoma uspešna. Najveći gubitnik formiranja koncentracione vlade bila opozicija, koja bi sebi potpisala političku smrt - kaže Topićeva.

STAV Darko Kuzmanović, Foto BNTV

Milorad Dodik, lider SNSD, izjavio je da je njegova ideja bila da svi predsednici političkih partija budu članovi Vlade.

- Ta vlada bi se, pošto je koncentraciona, koncentrisala na aktuelna pitanja i status RS.

Odnosila bi se prema svim dosadašnjim rešenjima, a videli bismo i na koji način bismo mogli ojačati našu poziciju - rekao je Dodik.

SDS KATEGORIČNO PROTIV

PREDSEDNIK Glavnog odbora SDS Milan Miličević kaže da bilo kakve koncentracione vlade ili vlade spasa sada nisu potrebne RS i to bi bila još jedna u nizu prevara izborne volje glasača.

- Vlade spasa su alibi samo za kriminalizovanu vlast, a ne spas za RS. Opozicija bi pristajanjem na tako nešto postala saučesnik u zločinu prema stanovnicima RS, a time bi se ugušila demokratija i stvorilo jednoumlje - kaže Miličević.

Pogledajte više