ZLOČIN NAD 39 SRBA BEZ KAZNE: Tužilaštvo BiH nakon 11 godina donelo odluku o nesprovođenju istrage u Prijedoru

S. M.

03. 08. 2021. u 08:12

TUŽILAŠTVO BiH donelo je odluku o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti na području Prijedora 30. maja 1992. godine.

Foto Grad Prijedor

Odluka je doneta nakon što je predmet 11 godina bio u Tužilaštvu BiH.

CJB Banjaluka podneo je još 28. septembra 2010. izveštaj o napadu na Prijedor protiv Asima Muhića, Kemala Alagića, Jasmina Blaževića, Ferida Delkića, Halima Mešića, Edina Čajića, Merima Čauševića, Slavka Ećimovića, Suada Karagića, Izeta Mešića i Nedžada Babića zbog postojanja osnova sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv ranjenika i bolesnika, protiv ratnih zarobljenika i organizovanje grupe ljude i podstrekavanje na činjenje KD genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Izveštaj je teretio Muhića, Alagića, Ećimovića, Mešića i Karagića da su planirali, pokrenuli, naredili, učinili i podstrekavali činjenje krivičnog dela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, naseljima, pripadnicima Vojske RS i licima zaštićenim međunarodnim pravom.

Krivična dela izvršena su nad 39 lica srpske nacionalnosti i to 20 pripadnika Vojske RS kojih je osam ubijeno, osam ranjeno i četvoro zarobljeno, i 19 civila gde je šest ubijeno, a 13 ranjeno.

ODLUKA Tužilaštvo BiH, Foto RTRS

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedora Zdravka Karlica kaže da je više ništa ne iznenađuje kada su u pitanju odluke Tužilaštva BiH.

- Za srpske žrtve nikad nije bilo pravde, ni u Drugom svetskom ratu, a nažalost, ni sada. Odluka Tužilaštva BiH nije pravedna - rekla je Karlica.

Njen suprug, Zoran Karlica, po kojem nosi ime centralni gradski trg u Prijedoru, ranjen je toga jutra u odbrani grada, prevezen je najpre u Banjaluku, a potom na VMA u Beograd gde je 6. juna 1992. podlegao.

- Kako nije bilo ratnog zločina, ako je to jutro izvršen veoma organizovan i isplaniran napad sa šest punktova? I sad pričamo da nema elemenata ratnog zločina!? To me jako vređa. I mi volimo svoje žrtve, kao što oni vole svoje - istakla je Karlica.

OBRAZLOŽENjE

U OBRAZLOŽENjU Tužilaštva BiH navodi se da prikupljena obimna dokumentacija i saslušan veliki broj osoba, ali da rezultati sprovedenih analiza, kako kažu, nesporno ukazuju da nema osnova sumnje, jer nema dokaza da se zaista desio ratni zločin.

Pogledajte više