NI ČETIRI LAŽNA IDENTITETA MU NISU POMOGLA: Preživeli Srbi o smrti zloglasnog HVO zločinca Pere Konja - “bar je skončao iza rešetaka”!

N. ĐURIĆ

02. 08. 2021. u 07:57

SAMO desetak dana nakon što je, posle gotovo tri decenije skrivanja, otkriveno da je krajem jula u Hrvatskoj uhapšen zloglasni krvnik nad zarobljenim mahom posavskim Srbima Pero Vincetić, u nedelju veče je stigla i druga šokantna vest.

Foto: Printskrin

U zagrebačkom istražnom zatvoru ratni komandir vojne policije HVO, poznatiji kao Pero Konj, je - preminuo!

Nakon što mu je to potvrđeno u Tužilaštvu BiH, ovu vest, za „Novosti“, je saopštio Vlado Dragojlović, predsednik modričkih logoraša i Koordinacionog odbora Posavina Saveza logoraša RS.

- Nizmerno nam je žao što je i u ovom slučaju nad srpskim dželatom ruka smrti bila brža od ruke pravde. Jedina je donekle uteha da je zloglasni Pero Konj život skončao iza rešetaka gde mu je oduvek i zauvek bilo mesto s obzirom na gnusne zločine koje je počinio nad zarobljenim Srbima iz Orašja, Dervente, Broda, Modriče i drugih opština - kaže, za „Novosti“, Dragojlović.

Prema saznanjima našeg lista, ovaj nekadašnji logoraš, koji je prošao pakao HVO logora, od 8. maja do 24. decembra 1992. godine u Odžaku, Oršju, Bosanskom i Slavonskom Brodu, jedan je od najzaslužnijih za otkrivanje i nakon gotovo 30 skrivanja pod lažnim identitetima Vincetićevog hapšenja.

Foto: N. Đurić

Vlado Dragojlović

- Nisam mogao ni hteo da zaboravim i prebolim najstravičnija zlodela Pere Konja. Pogotovo to da se bezbrižno šepuri po regionu, sa pasošem na ime Marko Vidović i još četiri lažna identiteta. Za razliku od, recimo Mate Baotića, takođe komandira HVO koji je pred sudom BiH pravosnažno osuđen na 13 godina robije, kao i nekih drugih njegovih pravdi privedene sabraće po zločinu, znali smo da ima jaku zaleđinu u Hrvatskoj, ali nismo odustajali. Ključno je bilo da smo pre mesec dana dobili pouzdanu informaciju da se taj zločinac, kombijem na relaciji Zagreb-Velika Britanija, bavi nekakvim poslom. Ubrzo je po našoj dojavi i uhapšen - ispričao nam je Dragojlović.

IŽIVLjAVAO SE I MOTOROM

TUŽILAŠTVO BiH je Peri Vincetiću na dušu stavilo razne ratne zločine, a Vlado Dragojlović i drugi logoraši ga pamte i po jednoj posebnoj vrsti zlostavljanja.

- Osim dovođenja u vezu sa najmanje 23 likvidacije, silovanja, udaranja lancima i drugim predmetima, Peru Konja, pamtimo i po iživljavanju sa velikim motorom. Histerično se naslađivao u velikoj brzini gazeći nas i lomeći nam kosti, uz udarce lancima ili palicom, samo zato što po njegovoj volji u dlaku nismo bili dobro postrojeni - priseća se Dragojlović.

Tužilaštvo BiH je 21. jula ove godine informisano da je u Hrvatskoj, na području Osiječko-baranjske županije, „uhapšen Vincetić, tzv. "Konj" (1968.), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjene nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine“.

Hrvatske kolege nisu bile voljne da udovolje zahtevu pravosuđa BiH, da im se izruči nekadašnji pripadnik HVO. Sva iščekivanja su, međutim, prekraćena vešću da je Pero Vincetić otišao sa ovog sveta ne dočekavši ovozemaljski sud.

Pogledajte više