SLAVA HRAMA U SELU FILIPA VIŠNJIĆA: U Gornjoj Trnovi obeležena Ognjena Marija

V. Mitrić

30. 07. 2021. u 17:36

U GORNjOJ Trnovi kod Ugljevika hram Svete velikomučenice Marine obeležio je krsnu slavu Ognjenu Mariju.

Foto: V. Mitrić

Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Duško Tanacković koji je vernicima u propovedi poručio da sveta velikomučenica Marina spada u velike svetiteljke kao i da je posebno poštovana kod majki koja je i njihov veliki čuvar.

- Nije to neka vatra, a Ognjena se zove zato što je u njenom srcu toliko oganj bio jak da je stala kao dijete pred mučitelje i javno ispovedala veru u jednoga Boga - rekao je Tanacković.

Nakon liturgije, izbora kuma krsta, litija i ikona sa vernicima pošla je u ophod oko hrama, a slava je obilježena tradicionalnim rezanjem slavskog kolača. U toku ophoda služen je pomen za sedam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog mesta.

- Zajedno sa brojnim vernicima hramovnoj slavi prisustvovao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je svim parohijanima čestitao slavu sa željom da današnji ali i svaki naredni dan učvrsti sve Srbe u veri pravoslavnoj. - Na ovaj način da mlade generacije, decu našu, učimo veri pravoslavnoj, ljubavi, tradiciji, kulturi i običajima.

On je poželeo da Gornja Trnova, rodno mesto čuvenog srspkog pjesnika Filipa Višnjića, kada se izradi replika njegove rodne kuće, bude mesto koje će posećivati svi Srbi iz celog sveta.

- Ovde ćemo u narednom periodu, izraditi zoninig plan kako bi na što bolji i kvalitetniji način uljepšali ovaj turističio dio naše opštine - najavio je Perić.

Zajedno sa načelnikom Perićem hramovnoj slavi prisustvovao je potpredsednik Skupštine opštine Ugljevik Dragan Đokić koji je meštanin Gornje Trnove.

Pogledajte više