RADNICI OPET HRLE U NEMAČKU: Kako će se na tržište Republike Srpske odraziti otvaranje najjače evropske ekonomije

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 07. 2021. u 08:12

SVI radnici iz BiH, odnosno Republike Srpske, mogu ponovo put Nemačke da rade jer su ograničenja zbog korona virusa ukinuta, i od sada su granice za njih opet otvorene!

Foto Nezavisne

Pored toga, iz Slovenije stižu zvanične informacije da im fali radne snage i da planiraju da zaposle još 8.500 radnika. Već se prave redovi pred slovenačkom ambasadom u Banjaluci, kažu sagovornici "Novosti".

Dalje ističu da će nakon što je Nemačka saopštila da se ponovo otvara za radnike iz Srpske nastupiti pravi egzodus radne snage, a deo će sigurno otići i u Sloveniju. Prema rečima naših sagovornika, u protekle tri godine RS je napustilo na hiljade radnika "trbuhom za kruhom", a posledice će se tek osetiti. U Srpskoj je već sada na svakom koraku manjak kvalifikovane radne snage - nema dovoljno konobara, električara, auto-mehaničara, vodinstalatera, keramičara, građevinaca...

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže da je nacionalno pitanje kako zadržati radnu snagu u Srpskoj.

- Nažalost, imamo vrlo malo razumevanja od Vlade i poslodavaca za taj plan. Otvaranjem granica Nemačke stižu ponude za posao koje se ne odbijaju - ističe Mišićeva.

Ona kaže da, nažalost, niske plate za normalan život i loši uslovi rada su glavni razlozi za masovni odlazak radnika iz RS.

- Konstantno slušamo poruke da moramo sačuvati realni sektor i radna mesta, a nemamo ni najavu povećanja plata. Ljudi, morate povećati plate, jer ako ostanemo bez radne snage, onda mrtav kapital ne znači ništa - ističe Mišićeva.

Prema njenim rečima, poslodavci moraju otvoriti slamarice i iz svoje dobiti povećati plate, sve ostalo je prazna priča.

- Ako poslodavci ne žele da povećavaju plate, onda neka Vlada RS dekretom, poput Slovenije, uvede minimalne plate za svako zanimanje. Tako bi kvalifikovan radnik imao minimalnu platu od 1.500 maraka - kaže Mišićka.

Ranka Mišić, Foto Glassrpske

Saša Trivić, predsednik Unije poslodavaca RS, kaže da oni koji pričaju da poslodavci treba da se odreknu dela zarade u korist radnika ne znaju o čemu pričaju.

- Radili smo analize i dobit koji ostvaruju naši poslodavci je pola od onoga što bismo morali imati da bi firme bile održive. Poredili smo dobit naših firmi u odnosu na okruženje i Evropu i ta dobit je premala - smatra Trivić.

Prema njegovim rečima, RS će biti konkuretna sa platama kada bude proizvodila avione i automobile, a ne cipele i veš.

RASTERETITI PRIVREDU

VLADIMIR Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da definitivno postoji realna opasnost za privrednike da u jednom trenutku ostanu bez radne snage.

- Ovo je sistemski problem društva u celini. Zvanični podaci pokazuju da su plate rasle, a kako bi rast bio značajniji, neophodno je vraćanje stopi poreza i doprinosa na nivo iz 2008.

Dakle, potrebno je značajnije rasterećenje privrede - naglasio je Blagojević.

U SINDIKALNOJ KORPI DVE PLATE

PROSEČNA plata nakon oporezivanja (neto plata) u RS isplaćena u junu 2021. godine iznosi 994 KM. Sindikalna potrošačka korpa za isti mesec iznosi 1.929 KM i prosečna plata je pokriva sa 51,51 odsto.

Pogledajte više