POVEĆAN BROJ PENZIONERA U RS: U Fondu PIO evidentirao 318.702 osiguranika

V. Mitrić

23. 07. 2021. u 09:02

POSLEDNjEG dana juna ove godine u matičnoj evidenciji osiguranika Fond PIO je evidentirao 318.702 osiguranika, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 7.127 korisnka.

FOTO: V.M.

- Istovremeno ovo je najveći broj osiguranika u istoriji postojanja ovog Fonda od 1992. godine - rekao je nam je dr Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

I pored blagog pada u periodu pandemije virusa korona u prvih šest meseci ove godine beleži se stalni rast broja osiguranika za oko 1.000 na mesečnom nivou, odnosno sa 312.707 u junu prošle godine na postojećih 318.702 osiguranika.

- Vidljivo je da broj osiguranika raste brže od broja korisnika prava, čime se direktno poboljšava i stopa zavisnosti, odnosno odnos između broja osiguranika i korisnika prava koji je na kraju juna ove godine 1,18:1. Pozitivan trend rasta broja osiguranika i prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje uz poboljšanje strukture korisnika prava direktno utiču na poboljšanje stabilnosti penzijskog sistema Republike Srpske. Zahvaljujući setu ekonomsko-finansijskih mera vlade i podršci privredi u prevazilaženju posledica izazvanih pandemijom virusa korona rezultati koje beležimo daju nam realne projekcije i očekivanja za dalji nastavak rasta broja osiguranika i prihoda po osnovu doprinosa i u drugoj polovini ove godine. -

Pogledajte više