SLUČAJ TRGOVINE MALOLETNICE U BANJALUCI: Zatvorska i novčane kazne za počinioce

R. S.

19. 07. 2021. u 13:14

OKRUŽNI sud u Banjaluci osudio je Jasmina Seferovića (21) na pet i po godina zatvora za trgovinu decom i vanbračnu zajednicu sa detetom mlađim od 16 godina.

Foto D. Pozderović

Njegov otac Ljubo Seferović (35) osuđen je na novčanu kaznu od 5.000KM, te žrtvina majka Almasa S. (38) na 300 KM za pomaganje u zasnivanju nezakonite vanbračne zajednice. Ona je osuđena i na uslovnu kaznu od jedne godine zatvora uz rok provere od dve godine. Radilo se u maloletnici L.S. koja je u trenutku počinjena dela imala 15 godina.
Takođe, Jasmin je obavezan da žrtvi isplati 5.000 KM na ime umanjenja opšte životne sposobnosti.

Nakon što je slučaj otkriven, žrtva je smeštena u sigurnu kuću.

U optužnici se navodilo da je Jasmin tokom 2018. godine preko Fejsbuka kontaktirao s L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banjaluku, kako bi s njom zasnovao vanbračnu zajednicu.

Živeli su u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović, a žrtva je bila primorana da prosi. U optužnici je stajalo da je novac davala Jasminu, a kada ne uspe da prikupi dovoljno novca, bila je izložena fizičkom nasilju.

- Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je rodila kćerku - navodilo se u optužnici.

U februaru 2020. policija ju je zatekla kako s bebom u naručju prosi na jednom parkingu u Banjaluci.

Ljubo se teretio da je kontaktirao Almasu S. i ponudio joj novac kako bi dala pristanak za vanbračnu zajednicu njegovog sina Jasmina i njene kćerke L. S.

Isplatio joj je 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu.

Pogledajte više