"BRDOM PARA" PLAĆAO ZAŠTITU ČUVARA REDA: Po Interpolovoj poternici, u Banjaluci uhapšen Nikšićanin Miloš Božović, navodno blizak "škaljarcima"

S. M.

18. 07. 2021. u 21:31

NIKŠIĆANIN Miloš Božović (37), navodno blizak "škaljarskom klanu", uhapšen je u Banjaluci, a zajedno sa njim priveden je i Mladen Milovanović, inspektor MUP Republike Srpske.

Žandarmerija RS u nedelju u akciji

Nekoliko sati kasnije, u okviru iste akcije, na području Banjaluke lisice su stavljene na ruke još dvoje inspektora MUP RS zbog saradnje sa Božovićem, i to Petru V. i Gorani R., potvrđeno je "Novostima" u MUP RS.

Božović je uhapšen po Interpolovoj poternici za krivično delo teško ubistvo, dok je inspektor Milovanović "pao" zbog pomaganja učiniocu nakon krivičnog dela. Za drugo dvoje inspektora nisu navedena krivična dela zbog kojih su uhapšeni. Akciju su izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u saradnji sa Žandarmerijom MUP RS.

Nikšićanin je uhapšen na parkingu u poslovnoj zoni Čajevec dok je bio u automobilu sa inspektorom Milovanovićem. Kako kažu izvori "Novosti", prilikom pretresa stana koji je koristio Božović u najvećem gradu Srpske, između ostalog je pronađeno i "brdo para".

- U stanu je pronađen pištolj "glok" sa izbrušenim serijskim brojem i municija, tri pancira, mobilni telefon, novac, SIM kartica, laptop, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti u istrazi. U stanu koje koristi Milovanović pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog dela - saopšteno je iz MUP RS.

U MUP RS navode da će svi uhapšeni biti saslušani u svojstvu osumnjičenih i pod nadzorom nadležnih tušilaštava, a protiv njih će biti dostavljeni odgovarajući izveštaji.

- Sva tri policijska službenika biće suspendovana - poručuju iz MUP RS.

Inače, Božović je prebačen u Sud BiH na dalje postupanje, dok su inspektori prebačeni u banjalučko tužilaštvo.

 

Žandarmerija RS u nedelju u akciji

Prema podacima policije Crne Gore, Miloš Božović jedan je od optuženih za podstrekavanje na ubistvo sugrađanina Ranka Vuletića 2019. godine. Pored Božovića za ovo delo je optužen i Andrija Marković (36). Njima se sudi po optužbi da su podstrekli Vuka Lalatovića da ubije Vuletića i sudi im se u odsustvu. Optužnicom je predstavljeno da je Lalatović počino krivično delo teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok su Marković i Božovića osumnjičeni da su ga umišljajno podstakli da iz koristoljublja ubije Vuletića.

- Marković i Božović su okrivljenom Lalatoviću navodno obećali novčanu nagradu za ubistvo Vuletića. Marković je optužen za teško ubistvo putem podstrekavanja, a Božović za teško ubistvo putem podstrekavanja i pomaganja - piše u optužnici.

Izvori "Novosti" kažu da je Božović verovatno već duže vreme boravio u Banjaluci, gde se krio od pravosudnih organa Crne Gore.

- Očigledno je Božović, dok je bio u Banjaluci, imao zaštitu i inspektora MUP RS. Sad je na MUP da utvrdi o kakvoj se sprezi radilo - kažu izvori "Novosti".

ISTRAŽUJE SE VEZA SA ELEZOM

Postupajući tužilac u predmetu "Darko Elez i dr" zatražio je da se Božović koji je uhapšen u Banjaluci sasluša u svojstvu svedoka u predmetu u kojem postupa Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo BiH sprovodi opsežnu istragu u predmetu "Darko Elez i dr" u kojoj se istražuju elementi organizovanog kriminala, povezani sa više teških KD, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

GREŠKA?

UHAPŠENI Božović je, kako saznajemo, zet Miloša Ostojića, ubijenog 1. januara 2019. godine u Istočnom Sarajevu. Ostojić se, u društvu prijatelja, džipom dovezao do kluba "Sparta", čiji je vlasnik. Ubica ga je čekao u zasedi i kada je Ostojić izašao iz vozila, prema njemu je iz neposredne blizine ispalio više hitaca iz automatske puške. Sa teškim povredama, ranjeni mladić prevezen je u bolnicu "Srbija", gde je ubrzo podlegao povredama. Tada se spekulisalo das je Ostojić ubijen greškom, a da je meta bio njegov zet, Miloš Božović.

LUKAČ: AKCIJA SE NASTAVLjA

Ministarstvo unutrašnjih poslova obračunaće se i očistiti svoje redove od nečasnih policajaca i niko neće biti zaštićen od odgovornosti zato što nosi značku i uniformu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

On je povodom današnjeg hapšenja troje policijskih službenika MUP RS rekao da se hapšenja neće zaustaviti dok u potpunosti ne bude rešena uloga bilo kog pripadnika MUP-a u vezi sa kriminalnim klanovima koji niz godina haraju regionom, prenosi RTRS.

Pogledajte više