POČAST ŽRTVAMA "EL MUDŽAHEDINA": Liturgija i parastos nastradalim vojnicima i civilima u Vozući kod Zavidovića

N. Đ.- Lj. Đ.

19. 07. 2021. u 06:08

VLADIKA Hrizostom služio je u Manastiru Sveta Trojica u Vozući kod Zavidovića (FBiH) svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje oko 120 sveštenika iz Mitropolije dabrobosanske i prisustvo velikog broja stanovnika iz ovog predratnog etničkog srpskog prostora.

Foto Mitropolija dabrobosanska

Služen je parastos za stradale u Drugom svetskom ratu, među kojima su i sveštenomučenici dabrobosanski postradali od ustaša 1941-1945. godine. Parastos je služen i za 459 poginulih i nestalih boraca VRS i civila stradalih u septembru 1995. godine prilikom pada Vozuće u ruke Armije BiH.

- Poslednje masovno stradanje Srba iz Vozuće bilo je nakon ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta UN mirovnih snaga. Posledice te ofanzive su spaljenih 30 srpskih sela, proterivanje 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, a od 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, za više od stotinu sudbina je još nepoznata - rekao je Zoran Blagojević, predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju.

Pogledajte više