I PORED STIPENDIJA NIKO NEĆE NA ZANATE: Šta su pokazali prvi i drugi upisni rokovi u srednje škole širom Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 07. 2021. u 08:12

U SREDNjIM školama u Srpskoj u toku je drugi upisni rok. I pored mesečnih stipendija Vlade RS od 100 maraka dok traje školska godina, svršeni osnovci nisu pokazali interes za deficitarna zanimanja, odnosno zanate.

Foto "Nezavisne novine"

Najviše slobodnih mesta po srednjim školama u RS ostalo je u poljoprivrednim, ugostiteljskim, građevinskim i politehničkim školama.

Iako su kuvari, konobari, modelari obuće, pekari, bravari, zavarivači, zanimanja koja nedostaju tržištu, velikog interesa među budućim srednjoškolcima nema. Stotine slobodnih mesta za ta zanimanja je ostalo u školama.

Sagovornici "Novosti" kažu da je razlog ignorisanja zanata na relaciji roditelji - poslodavci. Roditelji osnovaca tvrde da im deca kad završe zanate postaju jeftina radna snaga koju poslodavci malo plaćaju.

- Odlučili smo da je bolje da naša deca upišu medicinu, ekonomiju, mašinstvo i eletrotehniku odnosno informatiku, kako bi se školovali za bolje plaćene poslove - kažu roditelji.

S druge strane, poslodavci kažu da nije tačno da su zanati slabo plaćeni u RS i navode podatak da zidari, bravari, moleri, električari zarađuju duplo veće plate nego kancelarijski radnici.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS kaže da roditelji često biraju školu za decu, a posledica toga je da mnoga od te dece kasnije neće naći posao u svom zanimanju.

- Evidentno je da zanimanja kancelarijskog tipa imamo previše, dok nam zanata uvek fali - kaže Trivić.

On ističe da optužbe roditelja da su male plate kod zanata ne stoji, jer dobre zanatlije zarađuju i duplo više od raznih kancelarijskih poslova.

- Roditelji odgajaju decu da ne rade ništa. Ne možemo baš svi u kancelariji da radimo. Država i poslodavci su uradili sve da oživimo zanate - kaže Trivić.

Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, kaže da je prosvetni sektor napravio sve zajedno sa poslodavcima da unapredi školovanje za zanate i deficitarna zanimanja.

- Sad je na poslodavcima da platama zadrže ovaj kadar u RS - kaže Damjanović.

Iz Ministarstva prosvete RS kažu da je najveće interesovanje učenika i ove godine bilo za zanimanja u strukama zdravstvo, mašinstvo i obrada metala... Primetan je pad interesovanja za opšte obrazovanje (gimnazija).

ZANIMANjA

PREDLOGOM liste deficitarnih zanimanja u RS obuhvaćena su 23 zanimanja, 33 škole i 22 jedinice lokalne samouprave, a za 756 učenika prvih razreda biće obezbeđene stipendije u iznosu od 100 KM na mesečnom nivou i besplatan prevoz.

Pogledajte više