DUVANDŽIJE NA UDARU: Sve veći problemi proizvođača u Semberiji i Posavini

B. MILOŠEVIĆ

10. 07. 2021. u 07:13

POD ovakvim uslovima, više nije moguća organizovana proizvodnja duvana, a upitan je i otkup ovogodišnjeg roda, zaključeno je na sastanku organizatora i proizvođača duvana iz Orašja, Obudovca, Gradačca i Bijeljine.

Polja pod duvanom u Semberiji / Foto B. Milošević

Ovo je možda poslednji sastanak proizvođača duvana, a po svemu šta se dešava, može se konstatovati da se jedna organizovana proizvodnja u BiH mora ugasiti, istakao je Ignjo Babić iz gradačačkog "Duvana".

- Godinama ukazujemo na probleme u duvanskoj industriji, koji su uslovljeni katastrofalnom podsticajnom politikom, lošim radom inspekcijskih organa u oba entiteta, kao i izmišljanjem dodatnih osnova za obračun PDV od Uprave za indirektno oporezivanje. Ono što nisu uradili svi prethodni sistemi, učinila je UIO BiH svojim nelogičnim rešenjima, i tako zadala završni udarac duvanskoj proizvodnji - kaže Babić.

Organizatori i proizvođači duvana kažu da će tražiti pomoć ombudsmana za ljudska prava, jer su ovakvim postupcima ugrozili egzistenciju brojnih porodica u BiH.

Mi smo bili prinuđeni da otpustimo 60 radnika, kaže Slavenko Tomić iz Orašja.

Svetozar Mihajlović, u ime bijeljinskog "Duvana", podseća da se nekada na području BiH proizvodilo više od 8.000 tona duvana, dok će ove godine ta proizvodnja pasti ispod 500 tona.

- Tražimo da se preispitaju nepromišljene i bahate odluke UIO BiH, i da se entitetska ministarstva aktivno uključe u rešavanje nagomilanih problema u duvanskoj industriji - kaže Mihajlović, i najavljuje uskoro novi protestni skup duvanara iz Semberije i Posavine.

Drago Đokić, proizvođač duvana iz Donje Čađavice, četvrt veka je u ovom poslu, a zbog suše ovogodišnji rod na sedam hektara je i te kako upitan.

ZNATNO UMANjENI PRINOSI

PRVA berba, takozvani podbir duvana zbog suše već kasni petnaestak dana, i već sada je jasno da će prinos biti znatno umanjen, ako biljke uopšte i prežive. Nemamo mogućnost navodnjavanja, tek poneko pokušava improvizovanim sistemima za navodnjavanje spasiti što se spasiti može. Moj utisak je da država, ne da nam ne pomaže, nego odmaže i pokušava ugasiti proizvodnju duvana u Semberiji i Posavini - zaključuje Drago Đokić.

Pogledajte više