GASI SE PROIZVODNJA DUVANA? U Semberiji i Posavini proizvođači dižu ruke zbog loše politike BiH (FOT0)

B. MILOŠEVIĆ

07. 07. 2021. u 18:25

POD ovakvim uslovima,više nije moguća organizovana proizvodnja duvana, a pod znakom pitanja je i otkup ovogodišnjeg roda.

Foto: B. Milošević

To je zaključeno na sastanku organizatora i proizvođača duvana iz Orašja, Obudovca, Gradačca i Bijeljine. Ovo je možda poslednji sastanak proizvođača duvana, a po svemu šta se dešava može se konstatovati da jedina organizovana proizvodnja u BiH mora da se ugasiti. To je istakao Ignjo Babić iz gradačačkog “Duvana”.

- Godinama ukazujemo na probleme u duvanskoj industriji, koji su izazvani katastrofalnom podsticajnom politikom, lošim radom inspekcijskih organa u oba entiteta, kao i izmišljanjem dodatnih osnova za obračun PDV od Uprave za indirektno oporezivanje. Ono što nisu uradili svi prethodni sistemi od Austrougarske do danas, uradila je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, svojim nelogičnim rešenjima, i tako zadala završni udarac duvanskoj proizvodnji - kaže Babić.

Organizatori i proizvođači duvana kažu da će tražiti pomoć ombudsmena za ljudska prava,jer su ovakvim postupcima ugrozili egzistenciju brojnih porodica u BiH.

- Mi smo već otpustili šezdeset radnika - kaže Slavenko Tomić iz Orašja.

Svetozar Mihajlović u ime bijeljinskog “Duvana” podseća da se nekada na području BiH proizvodilo više od 8.000 tona duvana, dok će ove godine ta proizvodnja pasti ispod 500 tona.

- Tražimo da se preispitaju nepromišljene i bahate odluke UIO BiH, te da se entitetska ministarstva aktivno uključe u rešavanje nagomilanih problema u duvanskoj industriji - kaže Mihajlović, i najavljuje uskoro novi protestni skup duvanara iz Semberije i Posavine.

Foto: B. Milošević

 

Drago Đokić proizvođač duvana iz Donje Čađaviceje četvrt veka u ovom poslu. Zbog suše, ovogodišnji rod na sedam hektara je itekako upitan...

- Prva berba, takozvani podbir duvana, zbog suše već kasni petnaestak dana, i već sada je jasno da će prinos biti znatno umanjen, ako biljke uopšte i prežive. Nemamo mogućnost navodnjavanja, tek poneko na ravničarskim parcelama pokušava improvizovanim sistemima za navodnjavanje da spase što se spasiti može. Moj utisak je da država ne da nam ne pomaže, nego odmaže i pokušava da ugasi proizvodnju duvana u Semberiji i Posavini -kaže Đokić.

Pogledajte više