GOSTOVANJE „BOSILJKA“: Šargija i pesme iz Dervente i Posavine odjekivali Zlatiborom (FOTO)

N. ĐURIĆ

06. 07. 2021. u 10:10

ČETRDESET šest folkloraša drugog ansambla Kulturno umetničkog društva mladih „Bosiljak“ iz Dervente svojim umećem razgalilo je mnoga srca na trećem Folklornom kampu “Zlatiborska noć” na toj prelepoj planini.

Foto: KUD „Bosiljak“

Četiri dana igralo se uzzvuke i pesme izDervente i Posavine, u pratnjimladih šargijašaMladena Vlajića i Lazara Asentića.

Na centralnoj pozornici na Kraljevom trgu predstavilo se ukupno šest kulturno-umetničkih društava iz Srbije i Republike Srpske.

-Domaćin ovog tradicionalnog festivala bili su Ansambl narodnih pesama i igara “Hajduk Stanko” iz Šapca i Turistička organizacija opštine Čajetina.Nakon popuštanja mera prouzrokovanim virusom Korona, bilo je ovo prvo i predivno putovanje van granica Republke Srpske i  Bosne i Hercegovine-ističu u “Bosiljku”.

Oduševljeni derventskifolkloraši uživali su i u drugim lepotama Srbije i Srpske. Tako su iskoristili priliku da posetei Etno kuću na Drini u Bajinoj Bašti, popnu na vrhu Čigote na Zlatiboru, voze zlatiborskom “Gold gondolom” i „uživo uživaju“ u drugim prelepim zlatiborskimpejsažima.

Takođe, uz vožnju brodom po višegradskom jezeru, upriličena je i poseta Mećavniku (Drven grad)na Mokroj gori, Andrić gradu (Kamen grad) i Višegradu.

Pogledajte više