PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE: Nanelu štetu budžetu od 600 hiljada maraka

V. Mitrić

05. 07. 2021. u 15:14

TUŽILAŠTVO BiH optužilo je Miletu Ilića (36) iz Lopara, Zorana Jovanovića (48) iz Šamca, kao i Špira Subotića (63) iz Šamca, carinika u CI Šamac i njegovog kolegu i sugrađanina Ahmeda Beširevića, potvrđeno je "Novostima" u Tužilaštvu BiH.

Foto RTRS

Optuženi Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organiziranoj grupi ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa preduzećima sa sedištem u Beogradu, kao i da su postali deo organizovane mreže preprodavaca i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duvanskih proizvoda (duvan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode, mada su bili svesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode.

Tako su, ističu u Tužilaštvu krijumčarili velike količina duvanskim prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gde su duvanske prerađevine nezakonito stavljali u promet.

 - U optužnici se navodi da je optuženi Ilić lažirao dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi  Jovanović, prevozio robu, kao i da je  angažovao vozače, kao i carinike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, propuštali vozila bez carinskog  pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503,40 KM.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza. Optužnica je prosleđena Sudu BiH.

Pogledajte više