OBELEŽNO 79 GODINA OD BITKE NA KOZARI: Simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša (FOTO)

S.M.

03. 07. 2021. u 13:11

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici institucija Republike Srpske i Srbije, lokalnih zajednica koje gravitiraju planini Kozari, Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, SUBNOR Republike Srpske i Srbije i organizacija proisteklih iz odbrambeno - otadžbinskog rata, prisustvovli su danas obeležavanju 79 godina od bitke na Kozari.

Foto: Srna

U istoriji je ostalo zapisano da je bitka na Kozari simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i internirano u logore.

Srpski član i predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je srpski narod uvek stajao na pravoj strani istorije, od Kosovskog boja do poslednjih ratova na ovim prostorima.

Srbi nikada nisu imali dilemu da se suprostave imperijama, istakao je Dodik i opet ukazao na potrebu da se očuva Republika Srpske.

Dodik je napomenuo da je uništenje Srba bio jedan od ciljeva NDH, te napomenuo da su Srbi, kao neki drugi narodi ovđe, mogli da budu manje gordi i da se manje suprostavljaju, ali da onda ne bi bili Srbi.

On je u obraćanju na Mrakovici rekao da su danas tu kako bi se još jednom setili borbe za slobodu, koja se i danas vodi.

Dodik je istakao da Republika Srpska dobro stoji, da je stabilna, da se razvija i da je opredeljena za mir, ali da neće da nestane da bi ušla u EU.

On je napomenuo da ponovo iz germanskog sveta, koji je već napadao Srbe, opet šalju visokog predstavnika, koji nije legitimno imenovan i poručio da ga Republika Srpska neće prihvatiti.

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Kozara uvek bila simbol snage i stradanja.

Cvijanovićeva je na obeležavanju 79 godina od Bitke na Kozari podsetila na strahote koje je ovaj narod morao da preživi i istakla da je to zalog koji se mora nositi u budućnosti.
Ona je istakla da okupljanjem na Kozari pokazuju odnos prema slavnoj istoriji i kako se bori za slobodu.

Cvijanovićeva je istakla značaj Republike Srpske i njenih institucija koji su garat opstanka srpskog naroda i njegove slobode na ovim prostorima Istorija treba da nas nauči kako treba da se ponašamo u budućnosti, rekla je Cvijanovićeva i dodala kako je srećna što u teškim vremenima može da se nasloni na Srbiju.

Pogledajte više