SRPSKA JOŠ TRPI ŠTETU PROBOSANSKIH PARTIJA: Dodikov savetnik oštro komentarisao raspravu u Savetu bezbednosti UN

R. S.

30. 06. 2021. u 18:39

PREDSEDNIK Političkog saveta SNSDa Slavko Mitrović, koji je i savetnik lidera ove stranke Milorada Dodika danas je, komentarišući rasprave u Savetu bezbednosti UN o visokom predstavniku za BiH, izjavio je da Republika Srpska još trpi štetu koju su joj nanosili PDP i SDS u prošlom mandatu.

Foto: Glas Srpske

- Srpska još trpi štetu koju su joj nanosili PDP i SDS kao probosanske stranke u vlasti sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem od 2014. do 2018. godine. Tada su PDP i SDS kao izborni gubitnici u Republici Srpskoj, milošću Izetbegovića i SDA, imali Mirka Šarovića, Dragana Mektića i Igora Crnatka kao ministre u Savetu ministara BiH, a Mladen Ivanić je, zahvaljujući bošnjačkim glasovima, izabran u Predsedništvo BiH - kazao je Mitrović.

On je naveo da je u njihovo vreme doneta „Strategija spoljne politike" koju je pripremilo Ministarstvo spoljnih poslova BiH na čelu sa tadašnjim ministrom Igorom Crnatkom, a dokument je jednoglasno usvojen 13. marta 2018. godine u Predsedništvu BiH u kome je tada bio Mladen Ivanić.

- Zato je Bisera Turković prilikom rasprave u Savetu bezbednosti, odgovarajući ruskom ambasadoru Vasiliju Nebenzji, izjavila: „Sve što sam rekla je zasnovano na strategiji spoljne politike koja je usvojena u BiH. To su principijelni dokumenti na kojima se zasniva sve što sam radila, što radim i što ću raditi. Većina onih koji stvaraju strateške dokumente koji su ih usvojili i koji dolaze iz sva tri konstitutivna naroda i drugih građana BiH, definitivno će dati podršku. I očekuju od mene da zastupam sve njih, što ja radim", kazala je Turković, misleći na Ivanića, Crnatka, PDP i SDS - poručio je Mitrović.

Foto: Printskrin

On je podsetio da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije potvrdio navodno „službeno imenovanje" Kristijana Šmita koje je učinila neformalna grupa zapadnih ambasadora u BiH, „grubo se mešajući u unutrašnje odnose u BiH, čime su prekršili član 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima".

Sa druge strane, bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak ocenio je danas da je SNSD glasao za izbor Bisere Turković, te da ona i danas ima njihovu podršku.

- Dok je PDP predstavljao Republiku Srpsku u Predsednistvu BiH i Ministarstvu inostranih poslova, ovakve stvari se nisu dešavale i Republika Srpska nije bila u podređenom položaju kao što je sada slučaj - naveo je Crnadak.

R. S.

Pogledajte više