BORBA ZA SVAKI LJUDSKI ŽIVOT: Predstavljena knjiga o borbi protiv virusa korona

V, M.

26. 06. 2021. u 23:59

BORBA protiv virusa korona u bijeljinaskoj bolnici “Sveti vračevi” vodila se ulaganjem vanljudskih napora zaposlenih kako bi se spasio svaki ljudski život.

foto: V. Mitrić

Upravo o tome govori knjiga “Naša borba sa kovidom”, autora profesora doktora Zlatka Maksimovića, direktora Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini.

Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini, koja je pod svojim okriljem imala četiri kovid bolnice, u najdramatičnijim trenucima pandemije bila je svojevrsno bojno polje na kojem se odigravala dramatična bitka sa smrtonosnim virusom. Iskustva, a time i materijala za knjigu nije nedostajalo.

Autor knjige “Naša borba sa kovidom” profesor dr Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske bolnice, rekao da je ideja bila da se iskustva borbe sa kovidom 19, a koja bi mogla da posluže kao primer u nekim narednim kriznim situacijama, svakodnevno beleže.

- Mislimo da je naša bolnica adekvatno odgovorila na izazove. Naravno, u knjizi je napisano šta je moglo bolje. Ništa nismo ulepšavali, a ono što smo kritikovali, nismo previše. U zavisnosti od toga kako će ova knjiga odjeknuti, možda će biti materijala za neke druge knjige u budućnosti - istakao je Maksimović.

“Naša borba sa kovidom” je prva knjiga ovog tipa u Evropi. Njena vrednost je u tome što govori u lokalnim, sopstvenim iskustvima na direktan i neposredan način u vreme kada borba sa kovidom još traje, ističu recenzenti.

Jedan od recenzenata, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i član Kriznog štaba Vlade Srbije doktor Goran Stevanović izjavio je da knjiga pokazuje iskustvo bijeljinske bolnice u borbi protiv kovida 19 i način na koji su se organizovali najbolje što su mogli.

- Delimo svoja iskustva sa drugima, trebaće njima, ali i nama. Ono što je najbitnije je da uspešne i dobre stvari, ono što smo radili kako treba, pa i ono što nismo, treba pamtiti za nauk nama i generacijama koje dolaze. Desiće se nešto drugo, da li neka infektivna bolest ili neki drugi problem. Ovakve knjige pokazuju kojim pravcem treba ići i kako treba odgovoriti na izazove, pre svega vrednim radom, izuzetnim zalaganjem i misleći samo kako ćemo najbolje pomoći ljudima - istakao je Stevanović.

Pogledajte više