UGRAĐUJU PROTEZE ZA KOLENO: U bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini na ortopediji nova operativna procedura

V. Mitrić

26. 06. 2021. u 08:12

U BIJELjINSKOJ bolnici "Sveti vračevi" uvedena je nova operativna procedura u ortopediji - takozvana reviziona proteza kolena.

Foto V. Mitrić

Šef tima lekara koji je uradio prvu operaciju revizione proteze kolena dr Dragan Đorđić kaže da je epidemija virusa korona odložila uvođenje ove operativne procedure, a da je za njeno razvijanje bilo potrebno šest godina obuka lekara i osoblja u velikim medicinskim centrima.

Zahvaljujući angažovanju menadžmenta bolnice, na čelu sa profesorom dr Zlatkom Maksimovićem, ortopedima bijeljinske bolnice omogućeno je izvođenje te složene ortopedske procedure u matičnoj zdravstvenoj ustanovi, a pacijentima iz ovog dela RS olakšano lečenje.

- Nova procedura svrstaće nas među velike centre koji rade ovaj zahvat revizione hirurgije kolena i kuka - istakao je dr Đorđić.

Prema njegovim rečima, pacijentkinja koja je operisana je dobro, hoda, i za nekoliko dana će biti otpuštena kući. Dr Đorđić navodi da je za prve rezultate revizione hirurgije potrebno da prođe najmanje tri meseca.

OPERACIJA

PREMA rečima dr Igore Popovića, šefa ortopedije, u toku epidemije virusa prošle godine urađeno je 450 operacija, a zbrinuto je više od 250 preloma. Za pet meseci ove godine urađeno je 35 proteza kukova, 20 proteza kolena i zbrinuto 120 preloma.

Pogledajte više