PACIJENTI SU SVETINJA: Direktoru bolnice “Sveti vračevi” uručena nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ (FOTO)

V. MITRIĆ

13. 06. 2021. u 16:55

BORBA za živote ljudi je iznad svega, i prema Hipokratovoj zakletvi i po osećaju naših srca, naročito u ovakvim uslovima kada se borimo sa korona virusom, koji hara čitavom planetom, a nije mimoišao ni nas.

Foto: V. Mitrić

Ovo kaže akademik profesor dr Zlatko Maksimović, generalni direktor Opšte bolnice „Sveti vračevi“ u okviru koje su i kovid bolnice. Profesor Maksimović je dobitnik nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“, koje dodeljuju novosadska Media invent, univerziteti u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci i privredne komore Srbije i Republike Srbije, u okviru manifestacije „Put ka vrhu“.

Ovdašnji lekari, medicinske sestre i medicinski tehničari na čijem je čelu Maksimović, danonoćno, i mesecima već, požrtvovano, posvećeno, s ljubavlju, sa dosta znanja i umeća, ali i osećaja za pacijente, u svakom pogledu, bore se protiv korona virusa. Dve trećine pacijenata su, skoro čitavo vreme pandemije, imali tešku kliničku sliku, što je situaciju činilo komplikovanijom, a, često, i krajnje dramatičnom.

I ne samo medicinsko, već i ostalo nemedicinsko osoblje, svim srcem ali i radom, znanjem i umećem, bilo je uključeno u veliku bitku koju je donelo ovo vreme. Direktor, dr Maksimović je, još jednom, pokazao sjajne organizatorske i stručne sposobosti za rukovođenje u zdravstvu. Iza njega je višegodišnji rad na čelu Doma zdravlja u Bijeljini od koga je stvorio jednu od najuspešnijih ustanova te vrste, ne samo u RS, BiH i u regionu, gde je postavio najviše lestvice za rad, kao, sada, u bolnici. Zato je relativno lako mogao, sa saradnicima, da, za najkraće vreme, ustanovi još jednu kovid bolnicu.

- Ponosan sam na svakog zaposlenog, na ove divne ljude - kaže profesor Maksimović. - Oslanjamo se jedni na druge, u svakom trenutku i času, podržavamo se međusobno u svemu, kao dobar sistem, jer samo tako možemo da budemo uspešni i od neprocenjive koristi za svakog našeg pacijenta.

Pogledajte više