NA SVADBAMA BEZ PLESANJA I ZAGRLJAJA: Institut u Republici Srpskoj objavio preporuke za slavlja

R. S.

07. 06. 2021. u 12:03

INSTITUT za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je preporuke koje se odnose na održavanje svadbenih svečanosti i sličnih događaja. Navedeno je da se ne preporučuje da gosti plešu, grle se i ljube.

Foto: Depositphotos

- Prilikom izvođenja muzike uživo, potrebno je obezbediti udaljenost od četiri metra između bine i stolova. Ne preporučuju se aktivnosti koje uključuju blizak fizički kontakt (ples, grljenje, ljubljenje itd.) osim ako se ne radi o članovima istog domaćinstva ili osobama koje su uobičajeno u bliskom kontaktu - istaknuto je.

Preporučuje se da se sve proslave, kad god je to moguće, organizuju na otvorenom prostoru te da se ograniči broj zvanica na najmanji mogući broj. Maksimalan broj  treba da bude u skladu s trenutno važećim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije RS,  odnosno 70 osoba na privatnim i 120 na javnim skupovima.

- Za organizaciju svadbene svečanosti u skladu s važećim merama odgovoran je organizator proslave. Organizator određuje odgovorno lice koje se stara da se mere poštuju. Organizator svadbene svečanosti vodi evidenciju prisutnih gostiju (evidencija obuhvata ime i prezime i kontakt telefon) - naveli su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Osobe koje imaju simptome zarazne bolesti, kao što su povišena telesna temperatura, respiratorni simptomi kao kašalj i kratak dah, bol u grlu, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena COVID-19 infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu s osobama sa sumnjom na COVID-19 ili osobama s potvrđenom COVID-19 infekcijom,ne smeju prisustvovati ovim proslavama.

Na ulazu u objekat potrebno je postaviti dozator sa dezinfekcionim sredstvom.

U zatvorenom prostoru je potrebno osigurati dobru ventilaciju. Preporučuje se obezbediti dovod što više svežeg vazduha.

Pre i nakon proslave potrebno je izvršiti detaljno čišćenje i prozračivanje objekta.

Pogledajte više