ŠEST PUTA VIŠE ROBIJE ZA SRBE! Ratna politika Sarajeva i u miru efikasno održava iskrivljenu sliku sukoba u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 06. 2021. u 08:12

DA su Bošnjaci jedine žrtve, a Srbi zločinci u građanskom ratu u BiH matrica je osmišljena u Sarajevu još u toku rata u kabinetu Alije Izetbegovića i njegove ratne klike. Bošnjački političari, bez obzira na stranku, tu matricu su održali i 25 godina nakon završetka rata. Ključ je bilo pravosuđe BiH, gde su Srbima izrečene drakonske kazne za ratne zločine, a Bošnjacima minimalne, kažu sagavornici "Novosti".

Arhiva zločina nad Srbima / Foto Novosti

Prema zvaničnim podacima RS, Srbi su pred Sudom BiH osuđeni na ukupnu kaznu zatvora od oko 2.100 godina robije. Kad se na to doda i oko 900 godina robije u Haškom tribunalu i šest doživotnih robija dođe se do ukupne cifre od 3.000 godina robije za Srbe zbog ratnih zločina. Poređenja radi, Bošnjaci su za ratne zločine nad Srbima osuđeni ukupno na 500 godina robije i to pred Sudom BiH.

Sagovornici "Novosti" kažu da iskrivljenu sliku o ratu u BiH, o zločincima Srbima i žrtvama muslimanima, političari iz bošnjačkog korpusa žele zadržati i aktuelnom opstrukcijom primene Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina. U tome, nažalost, uspevaju jer već tri godine ta strategija nije u primeni.

- Strategija je trebalo da bude usvojena još 2018. i planirano je da se njenom primenom do 2023. godine reše najsloženiji predmeti ratnih zločina u BiH, a gde su i predmeti zločina nad srpskim narodom na području Mrkonjić Grada, Podrinja i Sarajeva. U tim predmetima osumnjičeni su visoko rangirana bošnjačka lica u politici i vojsci. Ali, Bošnjaci kroz institucije BiH vešto tri godine blokiraju usvajanje strategije u SM. I kada je konačno usvojena krajem prošle godine, bošnjački ministri pola godine blokiraju imenovanje Nadzornog tela za sprovođenje strategije - pojašnjava Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

On ističe da je očigledno plan bošnjačkih političara da se nastavi sa blokadom do 2023. i tako propadne priča o procesuiranju najjačih predmeta ratnih zločina nad Srbima.

Milan Tegeltija, pravni savetnik srpskog člana PBiH i bivši predsedavajući VSTS, kaže da je broj i vrsta optuženja, a onda posledično i presuda prema Srbima samo nastavak politike selektivnosti u kojoj je za Srbe predviđena uloga "loših momaka".

- Tužilaštvo i Sud BiH su i stvoreni na osnovama antisrpske politike i zbog toga od njegovog početka postoji potpuno neizbalansirani pristup žrtvama i zločincima, pa smo godinama imali skoro pa isključivo samo optužnice i presude prema pripadnicima VRS i Policije RS, da bi tek u zadnjih nekoliko godina dobili neke ozbiljnije optužnice i presude protiv oficira i pripadnika Armije BiH - ukazuje Tegeltija i dodaje je upravo zbog te promene u pristupu došlo do bošnjačke političke opstrukcije u smislu rastezanja i onemogućavanja primene Revidirane strategije za procesuiranje RZ, kako bi bilo onemogućeno kažnjavanje odgovornih za zločine prema Srbima.

STRANCI I BLOKADA

MILORAD Kojić kaže da su stranci podržali usvajanje Strategije pre tri godine, ali nisu nijednom pritisnuli Sarajevo da se ista usvoji i primenjuje, što je dokaz da prećutno podržavaju bošnjačku blokadu.

Pogledajte više