ŽIVOTINJAMA PREOSTALIM NA OSTRVU DONOSIĆE SE HRANA: Evakuacija stoke sa Krčedinske trebalo bi da se nastavi u subotu

Lj. PRERADOVIĆ 12. 01. 2024. u 17:46

EVAKUACIJA preostalih goveda i konja na Krčedinskoj adi, trebalo bi da se nastavi u subotu, posle dvodnevne pauze. Sa stočarima je bila veterinarska inspekcija koja pregleda životinje koje su skelom JP „Vojvodinašume“ prethodnih dana sa ostrva prebačene na kopno.

FOTO: Z.GRUMIĆ

Na Krčedinskoj adi prema rečima Zorana Kunića, predsednika Udruženja stočara „Dunav“, ostale su četiri zelene krave, genetski resursi, jedno tele i još 12-13 šarenih krava od četiri-pet vlasnika. Tamo je i više desetina konja.

- Do sada je uginula jedna krva, jedna je u lošem stanju – kaže Kunić, dodajući da su lečili i jedno tele, ali da je i ono u lošem stanju. - U subotu bi trebalo da se nastavi evakuacija, i nadamo se da ćemo uz pomoć dobrih ljudi uspeti. Pokušaćemo i konje da prebacimo, ali neće biti lako, jer su oni snažne životinje, i preplivavaju sa jednog rukavca na drugi. Ako ne uspemo da ih odatle sklonimo, hranićemo ih svaki dan.

Od kada je počela evakuacija stoke sa Krčedinske ade, inspekcija Sremskog i Južnobačkog okruga je, kako navode za „Novosti“ u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, u zajedničkom inspekcijskom nadzoru uradila vizuelni pregled životinja u prisustvu nadležnog veterinara. Kontrolišu evakuaciju životinja skelom, manipulaciju životinjama prilikom evakuacije, kao i istovar i smeštaj životinja.

- Prilikom evakuacije goveda i utovara u skelu 9. i 10. januara nije bila ugrožena dobrobit životinja koje su prevezene u tri ture – navode u Upravi za veterinu. - Veterinarska inspekcija kontrolisala je i istovar goveda, kao i očitavanje ušnih markica na gazdinstvu vlasnika životinja.

Evakuacija konja, kako dalje navode u ovoj upravi, pokušana je 10. januara, ali bez uspeha, pa će se konjima kao i govedima različitih kategorija koji su još na adi, hrana donositi svakodnevno.

- Veterinarska inspekcija je 9. januara na Krčedinskoj adi konstatovala oko 110 goveda rase podolsko goveče, raznih kategorija – predočavaju u Upravi za veterinu. - Životinje nisu bile u kritičnom zdravstvenom stanju, nije bilo ni iznurenih i vidno mršavih grla, sem jednog starijeg teleta koje je poslato na dalje zbrinjavanje. Zatečeno je i oko 70 konja normalne konstitucije i građe, koji su se slobodno kretali po lokalitetu, ali na većoj udaljenosti nego goveda.

Pogledajte više