„MALI PRINC“, KONCERTMAJSTOR SIMFONIJSKOG ORKESTRA : Violinista Andrej Balaž, najbolji student Univerziteta u Novom Sadu

S. BAJIĆ 29. 12. 2023. u 21:18

KADA mi je violina u rukama, tada sam najsrećniji. To su mi najlepši trenuci. Pogotovo u orkestru, s mojim instrumentom, sve je veoma interesantno, dinamično, uzbudljivo... i tada se najviše zabavljam.

S.B.

To kaže Andrej Balaž (19), ovogodišnji laureat nagrade „Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu“ i „Student generacije na Akademiji umetnosti“, koji je poneo i epitet zamenika koncertmajstora u Vojvođanskom simfonijskom orkestru.

On je akademsko obrazovanje stekao već kao devetnaestogodišnjak i kroz školovanje bukvalno protrčao sa najvišom ocenom. „Čistom desetkom“ završio je studijski program Izvođačke umetnosti- modul Gudački instrumenti, podmodul Violoina, u klasi redovnog profesora, našeg čuvenog Stefana Milenkovića. Za veoma kratko vreme, Andrej je osvojio više od 50 prvih nagrada i zvanja laureata na domaćim i međunarodnim takmičenjima… dobitnik je nagrade „Mali princ“ za umetničko stvaralaštvo.

Violina

- Sviram volinu "Bogdanovski", majstora iz Severne Makedonije, koja je mnogo dobra, odlična, iako je nova. Proizvedena je 2017. godine- kaže Andrej. - Volim ruske kompozitore s početka 20. veka, Šostakoviča, Prokofjeva…, trenutno su mi omiljeni. Imam više omiljenih violinista, od ovog mi se sviđa jedna izvedba, od onog druga...a uzori su mi, svakako, moj otac Florijan i moj profesor Stefan Milenković.

- Sve je krenulo od trećeg razreda osnovne škole „Jovan Popović“, kada sam upisao violinu u muzičkoj školi „Isidor Bajić“.- kaže Andrej na početku razgovora za „Novosti“.- Ljubav prema muzici usadili su mi moji najbliži, otac Florijan, violinista i profesor na Akademiji, majka Marta i sestra Anamarija, koji su mi i najveća podrška. Išao sam paralelno u dve škole, nekako uspevao da se organizujem pa je bilo vremena i za jurcanje ispred zgrade i omiljene video igrice sa drugarima.

Odrastao je na novosadskom naselju Liman dva, u zgradi uz Most slobode, s pogledom na Dunav i delom na Petrovaradinsku tvrđavu, kojom je svojevremeno gospodario jedinstveni i legendarni Janika Balaž, virtuoz na primu, sa svojih „Osam tamburaša“.

- Nosim isto prezime ali nismo rodbinski povezani. Naravno, znam ko je bio Janika Balaž i znam da je o njemu i posebna postavka u „Muzeju Tamburica festa“ u mom gradu.

Andrej je, kao izuzetno talentovano i napredno dete, „preskakao“ razrede tokom školovanja, pa je tako paralelno pohađao osmi osnovne i prvi razred srednje, da bi kao petnaestogodišnjak, u trećem srednje muzičke škole, upisao Akademiju umetnosti.

- U srednjoj školi mi je nekako bilo lakše, s obzirom na to da smo imali slične predmete i na Akademiji. Nije bilo problema sa svakodnevnim vežbanjem i rasporedom tokom dve školske godine. Na Akademiji je blizak odnos i komunikacija sa profesorima neposrednija, individualni rad umesto grupnih predavanja, mogli smo uvek moje kolege i ja da pitamo sve što ne znamo, sve što nas zanima a često smo i zajedno radili.

Priznanja

ANDREJ Balaž je više godina zaredom bio dobitnik „Vidovdanske nagrade“ Gradske uprave za kulturu i „Specijalne diplome“ Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, za kontinuiranmo postizanje vrhunskih rezultata u oblasti muzike. Stalni je član orkestra „Camerata Serbica”, koji uspešno vodi maestro Bojan Suđić. Drugu godinu zaredom je učesnik projekta „Western Balkans YOUTH Orchestra” u Minhenu, koji okupa najbolje muzičare Evrope. Od 1.090 prijavljenih kandidata iz celog sveta, izabran je za člana orkestra „Pacifik music festival 2023” u Saporu, s kojim je bio na turneji u Japanu jula i avgusta ove godine...

Posvećenost, ljubav prema muzici, predan rad i vrhunski uspesi, nagrađivani su stipendijom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fonda za mlade talente, učešćem na Prvom master kampu fodnacije „Dobar glas“ kod čuvenog violiniste Nemanje Radulovića…

- Upisao sam master studije i to mi je u prvom planu a u budućnosti, videćemo šta i kako. Znam samo da će violina uvek biti uz mene i da ću biti uz orkestar. Volim da muziciram. Volim i taj osećaj pred sam nastup, koji se može nazvati pozitivnom tremom. Međutim, kada krenem, kada povučem prvi ton, potpuno se posvetim i dajem sve od sebe...- zaključio je Andrej.

Pogledajte više