SAMO DOGOVOR KUĆU GRADI: Mara i Dragan Pavlović iz Sopota nedavno obeležili šest decenija srećnog i skladnog braka

Branka Borisavljević 13. 12. 2023. u 14:14

"MARO, Ti ispunjavaš srce moje, neka osmeh uvek sija na tvom licu. Želim ti srećnu braka godišnjicu. Maco volim te. Tvoj Dragan".

Foto: Č. Marinković

" Ovako je, na plakatu uz slike sa venčanja i zlatne svadbe, Dragan Pavlović (84) iz Sopota čestitao svojoj supruzi 60 godina braka. Vredan jubulej, bračni par je nedavno proslavio na svečanom ručku sa porodicom.

Foto: Č. Marinković

LjUBAV Slike sa svadbe 1963. i danas

U Sopot, gde je upoznao ljubav svog života, Dragan je došao iz sela Stojnik. Bilo je puno udavača, ali mu je Mara odmah zapala za oko. Kaže, u to vreme se trebalo dosta potrudita da se osvoji devojka. Deda je prodao dva hektara imanja i dao mu novac da kupi plac. Za godinu dana, Dragan i Mara, su "digli" kuću. Uselili su se u sređenu kujnu, dnevni boravak i jednu sobu, ostalo je bilo nezastakljeno. Tokom šest decenija, bilo je i lepih i ružnih trenutaka. Ipak, opstali su i vole se kao prvog dana.

Foto: Č. Marinković

RADOST SA potomcima i rođacima

- Oskudevalo se, nismo mogli deci sve da pružimo. Ipak, za školovanje je moralo biti novca. Sin Aleksandar je mašinski inženjer, a ćerka Ljiljana socijalni radnik - priča Dragan. - U braku, a i u životu je najvažnije razmevanje. Uvek smo se dogovarali, planirali. Kada i dođe do neke rasprave, najbolje je pustiti da prenoći, ne dolivati ulje na vatru. Jer, sutradan drugačije razmišlja.

Iako je već uveliko u devetoj deceniji života, Dragan je izuzetno vitalan i dobrog zdravlja. Otkriva nam da je tajna u umerenom načinu života.

DOČEKALI I PRAUNUČE

DRAGAN i Mara imaju tri unuke i unuka, a nedavno su dobili i praunuka. Za jubilej, unuka ih je obradovala videorikorderom. Ovaj skladni bračni par može se pohvaliti sa devet kumstava i 15 mališana koje su krstili.

- Bitno je imati tri obroka dnevno, jesti što više čorbaste hrane, što se kaže na kašiku - kaže Dragan. - Spremamo i na ulju i na masti, pola- pola. I supruga i ja obavezno popijemo šolju vode pred spavanje. Posle dobrog ručka, Mara i ja znamo da popijemo po čašu crnog vina. Vreme u kome živimo je izuzetno stresno. Najbolje je kada se dogodi nešto ružno i što vas izvede iz takta, sačekati sutra kako bi imao vremena da razmisliš o svemu.

Pogledajte više