ZA VASKRS PRVIH DVORA NEMANJIĆA: Eparhija raško-prizrenska sakuplja sredstva za otkup zemljišta u Deževi gde su rođeni i Srbija i Sveti Sava

B.Subašić

12. 12. 2023. u 07:27

Prodaja imanja kraj hrama u Deževi, ugrožava izgradnju nacionalnog duhovnog centra. Na donatorskoj večeri u Čikagu sakupljeno 56.000 dolara.

Foto: I. Marinković

ČIKAŠKI Srbi sakupili su 56.000 dolara za spas crkveno-memorijalnog kompleksa u Deževi, selu nadomak Novog Pazara, na prostoru prestonog Rasa, gde su se u srednjem veku nalazili dvorovi Nemanjića i u kojima je rođen Sveti Sava. Donatorskom skupu su prisustvovali episkop raško-prizrenski Teodosije i vladika novogračanički Longin, njegov domaćin tokom posete SAD.

Foto: I. Marinković

Novi hram Svetog Save u Deževi

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička, Crkva Svetog Nikole u Čikagu i njen verni narod su reagovali na poziv za pomoć iz Deževske doline, gde je pored obnove veličanstvenog pridvornog hrama Nemanjića, tu na izvoru Srbije i srpske istorije, planirano stvaranje velikog duhovnog i nacionalnog memorijalnog centra posvećenog prvom srpskom arhiepiskopu, narodnom prosvetitelju i ocu Srpske crkve.

Po predanju, on je rođen u deževskom zaseoku Miščići, a mesto njegovog doma je sada obeleženo metalnim krstom. Nova crkva u centru Deževe, oko koje treba da bude izgrađen memorijal, podignuta je stotinak metara od ostataka pridvornog hrama Nemanjića u kome je, po predanju, kršten mali Rastko, budući Sava.

Foto Privatna arhiva/ B.Subašić

Sveti Sava

Zidove ove svetinje su 1981. prilikom oranja slučajno otkrili deževski domaćini, nedaleko od drevne "česme cara Simeona" koju je, po predanju, sazidao Nemanja, u monaštvu Simeon. Arheolozi su iskopali ostatke srednjovekovne crkve, a nalazi su ukazivali da je reč o pridvornom deževskom hramu izuzetnog značaja, u kome je 1282. kralj Dragutin predao krunu svom bratu Milutinu. Uprkos izuzetnom otkriću dvorske crkve, u čijoj se blizini, logično, nalazio dvorski kompleks, daljih iskopavanja u dolini reke Deževe - nije bilo! Sve je ostalo na predanju. Na inicijativu tadašnjeg deževskog paroha Radoslava Jankovića 2012. je počelo sakupljanje dobrotvornih priloga za izgradnju velike crkve dostojne prestonog Rasa, a kasnije je usvojena zamisao i o izgradnji memorijalnog centra posvećenog Svetom Savi. Sada je to ugrozila namera vlasnika imanja i kuće kraj crkve da proda tu imovinu. Eparahija raško-prizrenska je reagovala i počela da sakuplja sredstava za otkup zemljišta gde su rođeni i Sava i Srbija.

Episkop Teodosije je, obraćajući skupu u Čikagu, naglasio da je važnost da SPC kupi imanje u Deževi upozoravajući da bi, ukoliko to učini neko drugi, mogao biti ugrožen mir duhovnog kompleksa. Iz sličnih razloga je prethodne godine eparhija otkupila kuće i imanja pored tri svetinje na Kosovu i Metohiji.

PRILOZI

PRILOŽNICI u Srbiji, koji žele da pomognu otkup zemljišta u Deževi za podizanje Memorijalnog centra Svetog Save, uplate mogu da obave na žiro račun 205-65363-36, NLB KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD, na ime Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Gračanica, Republika Srbija.

Pogledajte više