TRIJUMF TROJICE OSNOVACA IZ NOVOG SADA U DUBAJIU: Za tri minuta osvojili pehar i dve medalje

Lj. PRERADOVIĆ 02. 12. 2023. u 08:01

ZA samo tri minuta, koliko su imali vremena da iz glave, primenjujući četiri računske operacije reše oko 40 zadataka, trojica osnovaca iz Novog Sada, na prestižnom "Brainobrain festu" u Dubaiu, osvojila su tri odličja: zlatni pehar i zlatnu i srebrnu medalju. I taj uspeh postigli su među 2.000 matematičara iz celog sveta.

FOTO: Privatna arhiva

Desetogodišnji Adrijan Ferenc Nađ, đak četvrtog razreda osmoletke "Đorđe Natošević", osvojio je zlatni pehar, a njegovi vršnjaci Boris Ljubotina, učenik četvrtog razreda OŠ "Žarko Zrenjanin", okitio se zlatnom, dok je Danilo Kaličanin, koji pohađa peti razred u školi "Ivo Lola Ribar" uzeo srebrno odličje.

Foto: Privatna arhiva

Posle ceremonije uručenja medalja

Adrijan, Boris i Danilo, na 10. Internacionalnom takmičenju mentalne aritmetike, održanom 25. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bili su jedini predstavnici Srbije, pa je otud, i njihova radost zbog uspeha, još veća.

- Nije nam bilo teško, jer rešavanje zadataka, mi vidimo kao vrlo zanimljivu igru brojkama - gotovo uglas kažu mudri osnovac. - Ipak, zadaci nisu bili laki, a nama je trebalo svega tri minuta da dođemo do tačnih rešenja. Trudili smo se i, eto, uspeli smo da osvojimo pehar i dve medalje.

Trojica blistavih matematičara posebno ističu da su počastvovani što su predstavljali svoju Srbiju na ovom svetskom nadmetanju i što su branili boje naše zemlje.

Foto: Privatna arhiva

Ponosno branili boje Srbije

Objašnjavajući nam kako je izgledalo takmičenje u dalekom Dubaiju, mali Novosađani kažu da se zadaci sastoje od višecifrenih brojeva koji se sabiraju i oduzimaju u nizu od deset brojeva. Potom je bilo deljenje šestocifrenog broja sa dvocifrenima, takođe i množenje. Tu su i decimalni brojevi koji se sabiraju i oduzimaju u nizu od deset brojeva.

Mada, po godinama još deca, Danilo, Boris i Adrijan, kao vrsni matematičari, u "kolekcijama" već imaju po nekoliko medalja. Kao od šale množe, s lakoćom sabiraju, dele i oduzimaju višecifrene brojeve, bez bilo kakvih "pomagala", sve iz glave. Na putu do najnovijeg odličja, Danilo je 2019. osvojio zlatnu medalju u Beogradu, 2021. zlatnu takođe u našoj prestonici, a godinu kasnije, na onlajn takmičenju održanom u Dubaiju, srebrnu.

"JEZIK" PRIRODNIH NAUKA

OSIM što dobro "barataju" sa brojkama i četiri osnovne računske operacije, malim Novosađanima je zajednička i ljubav prema matematici. Kažu da su je zavoleli i pre nego što su seli u školsku klupu i da za njih nije bauk već čarobni svet brojeva, "jezik" svih prirodnih nauka i ključ za celokupno ljudsko znanje. 

Borisu je ovo treće takmičenje, i na svakom je osvajao medalje. Na nadmetanju 2020. u Dubaiju održanom onlajn zbog korone, kada se prvi put takmičio, bio je drugi na svetu, godinu kasnije u Beogradu okitio se zlatom, baš kao i ovog novembra.

Foto: Privatna arhiva

Najbolji u mentalnoj aritmetici

Adrianu je ovo drugi pehar, a prethodni je osvojio pre dve godine kada je zbog kovida 19 takmičenje održano onlajn, a bio je ovogodišnji pobednik na državnom takmičenju mentalne aritmetike u našoj prestonici. 

Pogledajte više